Megkezdődött a végjáték Camp Davidben

Diplomáciai források szerint az éjféli határidő közeledtével egyre csökken a remény, hogy sikerül áttörést elérni a Camp David-i izraeli-palesztin tárgyalásokon. Állítólag az utolsó órákban lázas tevékenység kezdődött a megbeszélések megmentésére az esős időjárás miatt szürkeségbe burkolódzó elnöki nyaralóban, az átfogó megállapodás tető alá hozásnak az esélye azonban rohamosan fogy, és a tájat beborító sűrű ködbe vész.

Bizonyos jelek szerint a házigazda Egyesült Államok - leszámítva az utolsó erőfeszítés eredményeként esetleg bekövetkező kedvező fordulatot - arra törekszik, hogy a lopakodó kudarc keserű ízét újabb csúcstalálkozó összehívásának lehetőségével tompítsa. Amerikai források azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a kilenc napja tartó konferencia eredménye csak akkor fog érdemben kiderülni, amikor ők befejezettnek nyilvánítják a tárgyalásokat.

A főváros közelében fekvő Andrews légitámaszpont szóvivője közölte, hogy az izraeli küldöttség kérte: készítsék elő Ehud Barak kormányfő repülőgépét este nyolc és tíz közötti - közép-európai idő szerint csütörtök hajnal két és négy óra közötti - indulásra.

Az amerikai házigazdák szerda éjfélben - közép-európai idő szerint csütörtök reggel hatban - szabták meg a Camp David-i izraeli-palesztin tárgyalások nem hivatalos határidejét: addigra ki kell derülnie, hogy jutottak-e valamire a felek.

Az utolsó órákban megszülető megegyezés reményében Clinton minden politikai és taktikai érzékét latba vetve megpróbálta jobb belátásra bírni a szembenálló felek vezetőit. Ellentétben izraeli újságírók által kiszivárogtatott hírekkel, Barak izraeli elnök nem hagyta el az elnöki nyaralót. Hitelt érdemlő, több forrásból is megerősített részletek továbbra sem állnak rendelkezésre arról, hol tartanak a megbeszélések.

Izraeli közlések szerint az egyesült államokbeli elnöki nyaralóban tartózkodó Ehud Barak izraeli kormányfő levelet írt a felek között közvetítő Bill Clintonnak, azzal vádolva a palesztinokat, hogy nem tárgyalnak teljes komolysággal és jóhiszeműséggel.

Ugyanakkor Abu Mazen, a palesztin küldöttség magas rangú tagja - aki fia esküvője miatt szerda délelőtt elutazott Camp Davidből - úgy nyilatkozott a Ronald Reaganről elnevezett repülőtéren, hogy "továbbra is komoly tárgyalások zajlanak, bár a nézetkülönbségek kétségkívül nagyok".

Ő volt az első olyan nyilatkozó, aki jelen volt az elnöki nyaralóban, és közvetlenül részt vett a tárgyalásokon. A két fél különböző rendű és rangú képviselői mindenesetre már megkezdték a pszichológiai hadjáratot, hogy eleve egymásra hárítsák a megbeszélések esetleges kudarcáért viselt felelősséget.

A kölcsönös vádaskodások nyilván azt a célt szolgálják, hogy saját közvéleményük szemében bizonyítsák: nem rajtuk múlott.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. július 19.)