New Yorkban már a 4 éves gyereket is megbüntetik, ha megpuszilja társát

A New York-i iskolák ezentúl a négy éves gyerekek közötti szexuális zaklatásra is odafigyelnek. Bár az ötlet képtelenségnek tűnik, az Independent című brit újság szerint van alapja: az utóbbi időben amerikai kisgyerekek szexuális zaklatások sorozatát követték el társaik ellen. A törvény ezentúl szigorúan fogja büntetni azokat az iskolákat, amelyek nem védik meg növendékeiket a szexuális bűncselekményektől.

New York városának Chelsea negyedében az iskolák olyan szabályokat fognak alkalmazni, amelyek megbüntetik a szexuális zaklatás minden formáját, az egyszerű csúfolódástól a nemi erőszakig - írja a New York Post.

A büntetés lehet tanácsadás, felfüggesztés vagy akár bírósági eljárás is. Eddig az iskolák a szexuális zaklatást más bűncselekményekkel együtt, közös elvek alapján kezelték. Most azonban külön a szexuális bűncselekményekről készült egy ötoldalas szabályzat. Ezt el fogják küldeni a szülőknek, illetve ki fogják rakni a faliújságokra, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a problémára.

Fred Kaeser, a térség egészségügyi tanácsadója a Postnak úgy nyiltakozott: "Hatéves gyerekek is molesztálhatnak másokat. Hetente két ilyen hívást kapok iskolaigazgatóktól és tanároktól."

Ezentúl büntetéssel fogják sújtani a legerőszakosabb bűncselekményeket, azonban néhány olyan dolgot is, amiről nehéz lesz megmagyarázni a gyerekeknek, hogy miért rossz. Például büntetni fogják, ha egy gyerek megcsókolja társát, ha a másik ezt nem akarja.

Szakértők szerint ugyanakkor a változások problematikusak. "Nincs értelme óvodásoknak magyarázni, hogy amit csinálnak, az szexuális zaklatás" - mondta Christina Hoff Sommers szakértő.

Nan Stein, a Wellesley Főiskola Nőkutatási Központjának vezetője szerint a törvények szigorítása boszorkányüldözés. "A gyerekek árulkodni fognak egymásra. Emellett ellenzem, hogy gyerekeknél a "szexuális zaklatás" kifejezést használjuk" - mondta Stein.

Egy 1996-os eset sokakat aggódásra késztet a törvényekkel kapcsolatban. Akkor egy hatéves fiút függesztettek fel az iskolából, mert megpuszilta egy osztálytársát. Sokak szerint a büntetés túl szigorú volt.

Az amerikai legfelsőbb bíróság azonban 1999-ben úgy döntött, hogy az iskolának nemcsak morális, hanem jogi kötelessége is megvédeni tanulóit a szexuális zaklatástól. Az amerikai oktatási minisztérium szintén kimondta, hogy a diákok egymás ellen elkövetett szexuális bűncselekményei megsértik a szövetségi törvényt. Éppen ezért, ha az iskolák nem akadályozzák meg ezeket a vétségeket, az áldozatok hatalmas összegű kártérítésre perelhetik őket. Egy 1993-as felmérés szerint ötből négy diák keresztülment szexuális zaklatáson az iskolában.

A szülők egy része örül a szigorításnak. "Ha elég korán megtanítjuk a gyerekeknek, hogy mi helyes és mi nem, akkor egész életükben eszerint fognak élni" - mondta egy asszony, akinek kislánya most megy óvodába.

Másokat azonban felháborítanak az intézkedések. A 7 éves Phillip anyukája a New York Postnak elmondta: "A fiam odament egy kislányhoz, hogy adjon neki egy puszit. Erre a tanár behívatott és azzal vádolt, hogy megengedem Phillipnek, hogy felnőtteknek való filmet nézzen" - panaszkodott az asszony.

Ajánló:

(angolul)