Mexikóban 71 év után győzött az ellenzék

A vasárnapi mexikói választások első nem hivatalos végeredménye alapján győzött az ellenzéki elnökjelölt, Vicente Fox. Ezzel véget vetett az Intézményes Forradalmi Párt 71 éves hegemóniájának, amely nagy lépés Mexikó demokratizálódási folyamatában.

A vasárnap Mexikóban rendezett választásokon a polgárok új államfőt és a következő parlamentet, Mexikóváros lakói pedig a főváros új polgármesterét választották meg.

Hétfőre virradóra, a voksok első gyors összesítése alapján Vicente Fox ellenzéki elnökjelölt megnyerte a mexikói elnökválasztásokat. A konzervatív Fox győzelme az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) 71 esztendei hegemóniájának vet véget, kiteljesítve Mexikó demokratizálását.

A Szövetség a Változásokért nevű ellenzéki tömörülés színeiben induló, s a Nemzeti Akciópárthoz (PAN) tartozó Fox a szavazatok 39-45 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Francisco Labastida, a PRI jelöltje legfeljebb 38,9 százalékot kaphatott.

Ernesto Zedillo leköszönő elnök máris gratulált Foxnak, "elég megbízhatónak" ítélve az előzetes eredményeket. Labastida pedig néhány perc múltán kijelentette: "az állampolgárok meghozták döntésüket, amelyet tiszteletben kell tartanunk, és magam mutatok rá példát".

Előzőleg Fox, aki még hivatalos eredményekre várt, történelminek nevezte a vasárnapi választást, és biztosította honfitársait, hogy nyugodt átmenetben lesz részük a győzelmével. "Mától össze kell fognunk... Együtt kell dolgoznunk, hogy olyan nagyszerű országgá tegyük Mexikót, mint amilyennek mindnyájan megálmodtuk."

Az ellenzéki győzelmet hozó választások hivatalos végeredménye szerdára várható.

(MTI)

Ajánló:

(angol nyelven)