A pápa tiltása miatt nem vehet részt a homoszexuálisok világtalálkozóján egy francia püspök

II. János Pál pápa megtiltotta egy francia püspöknek, hogy részt vegyen egy a vallás és a homoszexualitás kapcsolatáról szóló római konferencián. A Vatikán ugyanis már korábban ellenezte a homoszexuálisok egy hétig tartó fesztiváljának megrendezését is. A püspök engedelmeskedik a pápa akaratának, de azzal nem ért egyet.

A World Pride 2000 keretében hétfőn konferenciát szerveznek Rómában a homoszexualitás és a vallás kapcsolatáról. Az eseményen azonban nem vehet részt Jacques Gaillot francia püspök, mivel a pápa megtiltotta neki a részvételt. A püspök, akit a társadalmi kérdésekre adott liberális válaszai miatt 5 évvel ezelőtt már megfosztotta egyházkerületétől a Vatikán, nehezen fogadta a vallási vezető tiltását, azonban engedelmeskedik a pápa akaratának.

Gaillot püspök szerint a templomnak a szükségletek házának kellene lennie, a homoszexuálisoknak ugyanakkor számtalan diszkriminatív cselekedetet kell elszenvedniük ott. ''Ha a templomok nem szabadítják fel az embereket az elnyomás alól, akkor mi értelme az egésznek?'' – kérdezi a püspök. Vatikánban azonban nem adtak további információkat a tiltásról.

Gaillot püspök virtuális egyházmegyét működtet az internet segítségével, ahol bárki elbeszélgethet a pappal, és még kényes kérdésekben is kikérheti a véleményét. A francia püspökök támogatják az atya tevékenységét, akinek nagy sikere van a bevándorlók és a társadalom szélére szorult emberek - például a homoszexuálisok - körében.

Egy vezető vatikáni teológus, Georges Cottier cikket írt az egyik katolikus napilapban, melyben kifejtette, hogy a templomokban megbélyegzik a homoszexuálisokat, ugyanakkor úgy vélte az egy hétig tartó fesztivál nem ad választ a homoszexuálisok problémáira és tragédiáira.

II. János Pál pápa nem csak hogy megtiltotta püspöknek a részvételt, de szokásos szombati beszédében még csak meg sem említette az egy hétig tartó fesztivált, melynek megrendezése ellen már korábban tiltakozott.

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000.07.01.)