Amerika továbbra is fél bin Ladentől

Az amerikai kormány továbbra is Oszama bin Ladent tekinti az Egyesült Államok legfőbb terrorista ellenségének, annak ellenére, hogy a világsajtóban több értesülés jelent meg az utóbbi időben a szaúdi milliárdos állítólagos betegségeiről és gyengélkedéseiről.

A The Washington Post hétfői számában amerikai terroristaellenes szakértőket idézett, akik szerint Oszama bin Laden nagyon is jól van, továbbra is Afganisztánban rejtőzködik, és zavartalanul irányítja Al Kaeda nevű hálózatát.
Az Egyesüt Államok őt teszi felelőssé két afrikai nagykövetségének a felrobbantásáért, amelyben 224 ember vesztette életét.

"Nem látjuk semmi jelét annak, hogy csökkenne a személye jelentett veszély" - közölte a lappal egy nevét elhallgató, magas rangú köztisztviselő. Az újság szerint az amerikai hírszerző szervek hatalmas energiát fektetnek be a terrorvezér tevékenységének nyomon követésébe, kezdve a műholdas megfigyelésektől a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által alkalmazott orvosokig, akik a bin Ladennel készült interjúk videofelvételei alapján értékelik a szaúdi pénzmágnás beszámíthatóságát.

A CIA terrorista-elhárító részlegének elemzői Ajman Zavahiriban és Mohammed Atefban azonosították a terrorista vezető két legfőbb szárnysegédét. Szerintük szinte biztosra vehető, hogy az egyikük fogja átvenni az Al Kaeda irányítását, ha esetleg a szaúdi milliárdos eltűnik a színről.

Úgy tudják, hogy Ajman Zavahiri - aki eredeti hivatását tekintve orvos - egészen 1998-ig az egyiptomi Iszlám Dzsihád vezetője volt, míg a csoport bele nem olvadt az Al Kaedába.
Vincent Cannistraro, a CIA volt terroristaszakértője az újságnak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte bin Laden nagy mértékben támaszkodik Zavahirire, olyannyira, hogy tulajdonképpen az utóbbi a terrorhálózat "műveleti parancsnoka".

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. március 25.)