Honoráriumuk egy részét megbízóiknak adják a háborús bűnösök ügyvédei

A hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel vádolt személyek egy részének zsebébe vándorolt a vádlottak védőügyvédjeinek folyósított ENSZ-honoráriumok egy bizonyos hányada. Legalábbis ezt állítja hétfői számában a Blic című újság. A lap szerint manapság már nem az ügyvéd ügyessége, hanem fizetőképessége alapján választanak védőt a vádlottak.

A Blic független belgrádi napilap Vladimir Bozovicsot, a törvényszék által megvádolt Dusan Tadics védőjét idézve számolt be róla, hogy az ügyvédek egy része megosztja tiszteletdíját védencével. Általában a honorárium 20-40 százalékát adják át és többnyire készpénzben.

Bozovics szerint az ötlet vélhetően olyan ügyvédektől származott, akik a törvényszék előtt egyszerre több ügyfelet képviselve hatalmas összegeket kerestek. Mivel ez megkérdőjelezhető volt, és attól tartottak, hogy esetleg másokat kérnek fel helyettük, az ügyvédek kezdték felajánlani tiszteletdíjuk egy részét védenceiknek. A helyzet mára abszurd jelleget öltött: a háborús bűnökkel vádolt személyek aszerint választanak ügyvédet, hogy kitől mennyit kapnak, és nem attól függően, hogy a jogász sikeresen látja-e el védelmüket. A vádlottak szép összeghez jutottak, mert az ügyvédek jól kerestek.

Ügyvédi körökben olyan híresztelések is járnak, hogy egyes kollégáik fiktív számlákat is felhasználva több mint félmillió márkát kerestek. ''A vádlottak gyakran mondják: nem érdekli őket védelmük. Csak az a fontos számukra, hogy több pénzt kapnak, mint amennyit szabadlábon egész életükben megkeresnének'' - mondta Bozovics.

A Blic megemlítette, hogy a szerb védőügyvédek visszaélései miatt a törvényszék titkársága módosította az ügyvédi díjazás szabályait, ami az utóbbiak egy részének élénk tiltakozását váltotta ki. Az ügyvédek fix tiszteletdíjat kapnak, amelyet órabérük és napidíjuk határoz meg. Az előbbi 80-110 amerikai dollárt tesz ki. ''A törvényszéken eljáró külföldi ügyvédek szerint az ENSZ nem fizet magas honoráriumot az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában elérhető tiszteletdíjakhoz képest, de azért tisztességes összeget folyósít. A volt Jugoszláviából érkezett ügyvédek számára ez (mégis) hatalmas összeg'' - tette hozzá a Blic.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000.01.26.)