A brazil kormány kampányt indít az esőerdők felégetése ellen

A brazil kormány kampányt indított az erdőégetések ellen. Az erdőket a brazil farmerek égetik fel, hogy új területeket művelhessenek meg. Ezzel egyidőben egy zöld szervezet tiltakozó aláírásgyűjtést indított az interneten.

Brazilíában a farmerek úgy jutnak újabb és újabb megművelhető területekhez, hogy felégetik az erdőket. Ugyanakkor a kimerült földeket nem művelik meg újra, hanem újabb területeket szereznek. A hatóságok évente körülbelül 300.000 ilyen jellegű tűzről szereznek tudomást. Ez ellen indtott kampányt a brazil kormány. A program alapötlete, hogy csak idén 12 millió hektár már felégetett termőföldet művelnek meg újra. A program öt évig tartana, és arra próbálják rávenni a farmereket, hogy az égetések helyett ezeken a földeken termeljenek újra rizst, gabonát, vagy bármilyen más terményt.

"Ez természetesen a füstkibocsájtást is csökkentené… a farmer felgyújtja tarlóit, de aztán jön az eső. Ha ezt 10-12 évig folytatja, az erózió teljesen tönkreteszi a földeket" - nyilatkozta Marcus Vincius Pratini de Moreas Brazília földművelésügyi minisztere külföldi újságíróknak. A politikus hozzátette: ha például a Közép-Nyugat állattenyésztői abbahagynák az égetést, ezzel lehetőséget adva a legelőknek a regenerálódásra, az éves húshozamot 180 kilogrammra növelhetnék, a jelenlegi 30 kilogram per hektárról.

A kormány a program keretében különleges hitelalapot nyit, hogy segítse a farmereket az égetett földek újraművelésében. A program fő céljának a felvilágosítást és továbbképzést tekintik, ezzel kívánják megszűntetni az égetés gyakorlatát.

Egy, a minisztérium által végzett felmérés szerint a legkritikusabb területnek a Közép-Nyugat részét képező Mato Grosso, illetve az amazóniai Para szövetségi államok tekinthetők. A földégetéses tűzesetek száma mindkét államban emelkedő tendenciát mutat.

Ezzel egyidőben a Nemzeti Meteorológiai Intézet (Inmet) egy figyelőrendszert dolgozott ki, hogy megelőzze és ellenőrizze a tüzeket. A rendszert a farmerek is elérhetik az interneten.

A program azonban nem aratott osztatlan sikert, tiltakozó aláírásgyűjtés indult ellene az interneten. A tiltakozó akciót e-mailben lehet támogatni. A szöveg szerint a program körülbelül 50%-kal csökkentené az esőerdők területét, ez hazánk területének körülbelül négy- ötszörösét jelenti. A természetvédők szerint, azok a területek, amelyeket a kormány újra akar műveltetni, nem alkalmasak erre. A környezetvédők szerint, ha a kormány nem használja újra ezeket a területeket, azokon ismét esőerdők lesznek.

[*****]

Ajánló:

Környezetvédelemmel kapcsolatos hírek (angolul)