A kémkedéssel vádolt zsidók közül tizet börtönbüntetésre ítéltek Iránban

A kémkedéssel vádolt tizenhárom iráni zsidó közül tizet börtönbüntetésre ítéltek, hármat felmentettek. A per első számú vádlottját, Hamid Dani Tefilin 31 éves sirázi kereskedőt tizenhárom évi börtönre ítéltek. A Nyugat elfogadhatatlannak tartja az iráni ítéletet.

Az ítélet indoklásában az szerepel, hogy az elítéltek katonai információkat gyűjtöttek, Siráz és Iszfahán körzetében légvédelmi és hadiipari létesítményekre specializálták magukat, egy Izrael által 20 évvel ezelőtt létrehozott kémhálózat tagjaiként dolgoztak. A vádlottak négytől tizenhárom évig terjedő börtönbüntetést kaptak, ketten közülük a legsúlyosabbat. A vádlottak közül egyeseket pénzbírságra, másokat korbácsütésekre is ítéltek.

Az iráni zsidók pere áprilisban kezdődött meg Sirázban, miután több mint egy évet töltöttek már börtönben. A tárgyaláson az ügyvédek visszautasították a vádakat, de nyolc vádlott beismerő vallomást tett. Sajtóbeszámolók szerint a beismerő vallomásokat az iráni hatóságok kényszerrel csikarták ki belőlük. Izrael annak idején cáfolta, hogy a vádlottaknak bármiféle kapcsolata lett volna a Moszaddal, amint azt a vád képviselői állították.

A kémperben négy muzulmán is a vádlottak között volt. Közülük kettőt felmentettek, kettőt börtönbüntetésre ítélték. Nyugati fővárosokban és zsidó csoportok körében az iráni keményvonalasok fenyegetőzései miatt attól tartottak, hogy halálos ítéletek is születnek a perben. A sirázi per aggodalmat keltett a nyugati világban. Az iráni kormány azzal hárította el ezeket a hangokat, hogy a vádlottak tisztességes, előítéletektől mentes perre számíthatnak.

Izrael, Lionel Jospin francia miniszterelnök, Bill Clinton amerikai elnök valamint a brit külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte az iráni zsidók perében hozott ítéletet, illetve aggodalmát fejezte ki a sirázi bíróság döntése miatt. Az izraeli külügyminisztérium közölte: nem nyugszik addig, ameddig az elítéltek vissza nem nyerik a szabadságukat. Richard Holbrooke amerikai ENSZ-nagykövet szintén rosszallását fejezte ki az ítéletekkel kapcsolatban. A diplomata elítélte magát a bírósági eljárást is, amely titokban zajlott, és amelyre nemzetközi megfigyelők nem kaptak bebocsátást.

(MTI)