Megvadultak a gólyák Lengyelországban

A délkelet-lengyelországi Przemysl környékén idén szokatlanul harciassá váltak az évről évre visszatérő, eddig szelid költöző madarak, a gólyák. Egy lengyel faluban, ahol többtucatnyi fészkel belőlük, megtámadták a gazdaságok csirkeudvarait, és csibéket, kiskacsákat, kislibákat, sőt kispulykákat zsákmányoltak.

Hitchcock Madarak című filmjének plakátja
A hosszú lábú gólyák egyre vakmerőbbek Lengyelországban. Nem félnek a gazdáktól sem, csőrükkel feléjük vágnak, ha azok védeni próbálják a baromfit. Viselkedésük a przemysli ornitológai társaság szerint az idei rendkívüli aszállyal, a hagyományos "gólyatáplálék" megcsappanásával magyarázható. Olyan kevés élelemet találnak, hogy sokszor saját fiókáik közül is kidobálnak egyet-kettőt a fészekből, és csak annyit tartanak meg belőlük, amennyit ösztöneik szerint táplálni képesek.

A ragadozó viselkedés egyre inkább a gólyák természetévé válik, és már akkor is így szereznek táplálékot, amikor nem is lenne rá szükség. Ez a helyzet a lengyel Stubienko faluban is, ahol szintén a baromfiudvarról "gyűjtik" az eleséget, pedig a településtől nem messze nagy halastó van.

(MTI)

Ajánló: