Kihallgatták a doveri kamiontragédia túlélőit

A brit rendőrség elkezdte a két túlélő kihallgatását, akiket hétfőn fedeztek fel egy kamionban 58 halott társukkal együtt. A kamion vasárnap, kevéssel éjfél előtt érkezett a doveri kikötőbe, ahol rutinellenőrzés során fedezték fel az 58 kínai halottat és a két túlélőt.

Hétfőn a brit hatóságok Dovernél egy kamion rutinellenőrzésekor 58 halottat és 2 túlélőt találtak a raktérben. Az illegális bevándorlók kínai nemzetiségűek voltak. A rendőrség kedden megkezdte a két túlélő kihallgatását. Egy tolmács segítségével a 2 kínai férfi a kamionban történt borzalmakra emlékezett vissza: társaik sikoltoztak, a kamion ajtaján dörömböltek, hogy kimeneküljenek a bezárt járműből.

A holland kamionsofőrt Angliában letartóztatták, még tart a kihallgatása. Még egy személyt keresnek a hatóságok: azt a 24 éves hollandot, akinek a tulajdona a kamion. A fiatalember eltűnt hollandiai otthonából - írja a BBC.

A holland rendőrség még nem tudta végigkövetni a kamion útját, de valószínűleg Rotterdamból indult. A hollandiai hatóságok annyit tudtak meg a járműről, hogy egy múlt héten bejegyzett egyszemélyes cég tulajdonában van.

Az 54 férfi és 4 nő, akiket holtan találtak a kamionban, feltehetően fizettek az illegális átkelésért. A halál közvetlen okát még vizsgálják, de a szakértők szerint elképzelhető, hogy szénmonoxid-mérgezésben haltak meg.

Ajánló:

(angolul)