Indonéziában 116 halottja van az újabb vallási zavargásoknak

A keresztények és a muzulmánok közötti több éve tartó ellenségeskedés újabb véres összecsapást hozott. Egy muzulmán csoport felégetett egy templomot és több lakóépületet az egykori Fűszer-szigeteken. A támadás következtében 116 ember meghalt, és 70 súlyosan megsebesült.

Az indonéziai fennhatóság alatt álló egykori Fűszer-szigeteken újabb vallási összecsapások robbantak ki. Hétfő reggel a kelet-indonéziai Maluku tartományban található Halmahera szigetén 116 ember meghalt és 70 megsebesült, amikor egy muzulmán csoport leégetett egy templomot.

A keresztények lakta településen egy muzulmánokból álló csapat megtámadott mintegy 200 keresztényt, akik a helyi templomban próbáltak menedéket keresni. Egy elmenekült szemtanú elmondása szerint a támadók hirtelen csaptak le rájuk, robbanószerkezeteket hajítottak a templomra, és porig égették az épületet.

Hírügynökségi beszámoló szerint az áldozatokat házilag készült robbanószerkezetekkel, puskákkal, nyilakkal és más fegyverekkel ölték meg. Száznyolc keresztény vesztette életét, hetven súlyosan megsebesült az incidens során. A muzulmánok közül nyolcan haltak meg. A sebesülteket kimenekítették a porig égett templomból, de a támadók további lakóépületeket is felgyújtottak. Az összecsapásnak a hadsereg vetett véget, de a helyzet továbbra is feszült Halmahera szigetén.

Maluku tartományban már több mint egy éve folynak a vallási összecsapások keresztények és muzulmánok között. Emberjogi csoportok szerint a harcoknak már több ezer áldozatuk van.

(MTI)

Ajánló:

(angol nyelven)