A hágai főügyész óva inti a Milosevicsnek menedéket adni kívánó országokat

A kedden kétnapos látogatásra Koszovóba érkezett Carla del Ponte nemzetközi szankciókkal fenyegette meg azokat az országokat, amelyek esetleg menedéket kívánnak nyújtani a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel vádolt Szlobodan Milosevics jugoszláv elnöknek.

Del Ponte kedden délelőtt felkereste Brestovcse falut; a törvényszék szakértői itt hétfőn kezdték meg egy tömegsír feltárását, amely feltételezések szerint a tavalyi NATO-csapások idején megölt 34-50 polgári személy, többségében nők és gyermekek tetemét rejti.

Az átmeneti ENSZ-igazgatású szerbiai tartományban eddig 440 olyan sírt találtak, köztük idén 140-et, amelyek erőszakos cselekmények áldozatainak tetemét rejtik. Idén 92 sírból több száz, tavaly pedig összesen 2108 áldozat tetemét emelték ki.

A szakértői vizsgálatok a törvényszék által tavaly koszovói háborús bűnökkel megvádolt öt belgrádi vezető, köztük Milosevic elnök elleni hágai bizonyítékokat gyarapítják majd, de újabb vádemelések alapjául is szolgálhatnak.

Mint az [*****] beszámolt róla a nemzetközi sajtóban Del Ponte koszovói látogatása előtt olyan értesülés látott napvilágot, miszerint az Egyesült Államok, a NATO-tagállamok és Oroszország együtt keresik a kompromisszumot Milosevic elnök sorsát illetően, és esetleg szavatolnák személyes biztonságát, ha távozik a hatalomból.

Del Ponte Koszovóból a kisebbik jugoszláv köztársaságba, Montenegróba utazik tovább.

(MTI)

Ajánló:

a főügyész látogatásáról

Korábban:

(2000. június 19.)