15 év után ismét bárki a Stonehenge-nél töltheti a nyári napfordulót

15 év után először az idén ismét megengedik a nagyközönségnek, hogy a nyári napfordulón, június 21-én a Stonehenge-nél élvezhesse végig a napfelkeltét. Egyes vallási csoportok szerint ugyanis a nyári napforduló napkeltéje misztikus jelentőséggel bír. Az 5 ezer éves kőtömbök évente közel 1 millió látogatót vonzanak.

Legutóbb a 80-as években volt lehetőségük az embereknek arra, hogy a nyári napfordulót a Stonehenge-nél tölthessék. A Wiltshire-ben található szent hely látogatóival korábban ugyanis problémák voltak, így a köveket elkerítették a kíváncsi szemek elől. Ebben az évben azonban a nagyközönségnek - így a különböző vallási csoportoknak is - lehetőségük nyílik arra, hogy az emlékezetes napfelkeltét a híres kövek árnyékában élvezhessék végig.

Az Angol Örökség nevű szervezet, amelynek birtokában van az említett terület, azonban nagy figyelemmel nézi majd az eseményeket, a résztvevők viselkedését és rögtön közbelép, ha valami problémát észlel.

A területre nem egednek be erősítőt, illetve állatot, tilos lesz a tűzgyújtás, és parkolni is csak a helyszíntől távolabbra lehet majd. Összesen nyolc órára oldják fel az eddigi tilalmat, így 23.30-tól 07.30-ig élvezhetik a mindennapos eseményt a nem mindennapi helyszínen a szerencsések.

Az érdeklődőket általában nem engedik a Salisbury-alföldön állítólag 5000 éve álló megalit kőtömbök közelébe, nehogy azok megsérüljenek.

A szervezők azután döntöttek a tiltás teljes feloldása mellett, hogy egy évvel ezelőtt betolakodók zavarták meg egy szervezett csoport áhítatát. A hívatlan vendégek ledöntötték a kerítéseket, és felmásztak a kövekre.

Az Örökség szóvivője szerint az idén remélhetőleg nem lesz semmi baj, mert mind a pogány, mind a druida hívőkkel már régóta tárgyalásokat folytatnak.

A druidák szerint a nyári napforduló misztikus és vallási jelentősséggel bír. Elképzeléseik szerint a kőtömböket úgy állították fel, hogy azok a nyári napfordulón felkelő nap sugaraival egy vonalba essenek. A druidák már évek óta azért küzdenek, hogy ne csak ők, hanem bárki megcsodálhassa a köveket.

Wiltshire rendőrei felkészültek a hatalmas tömegre, ezért erősítéssel lesznek jelen a napfelkeltén. Az Angol Örökség is külön biztonsági gárdát állít fel az eseményre.

A múlt héten mutatták be egy 2100 évvel ezelőtt kivégzett személy csontvázát, melyet Stonehenge közelében találtak. Ez a lelet sem visz közelebb a mindmáig megfejtetlen rejtélyhez: miért és hogyan jött létre az a kőtömbökből álló alkotás, amely közel 1 millió látogatót vonz évente.

Ajánló:

5000 éves kőtömbök Britanniából. (angolul)