Újabb kémbotrányba keveredett Nagy-Britannia

Angol titkosügynökök kémkednek Hollandiában - a De Telegraaf című holland napilap szerint. Az újság értesülései szerint egy magas rangú brit diplomatát tavaly Hágából kémkedés vádja miatt már vissza is küldtek Nagy-Britanniába, de az esetet bizalmasan kezelte a két ország titkosszolgálata, így eddig nem lehetett hallani az ügyről. Az értesüléseket sem a hollandiai brit nagykövetség, sem a holland titkosszolgálat nem erősítette meg.

A De Telegraaf azt állítja, hogy bepillantást nyert egy bizalmas külügyi dokumentumba, amely egy titkosszolgálati vizsgálat eredményeit ismerteti. Ebben szerepel az utalás arra, hogy a BVD hollan titkosszolgálat tudomást szerzett arról: egy baráti ország hírszerzése törvénytelen vizsgálódásokat végez Hollandiában.

A cikk szerint a britek megvettek volt holland titkosügynököket. Az ügyönkök segítségével fedőszervezetet hoztak létre Hollandiában. Ez a szervezet egyebek között a volt keleti tömb országai ellen kémkedett - állítja a holland lap.

A hollandiai eset nem az első kémbotrány, amelybe Nagy-Britannia belekeveredett. Az Európai Unió ugyanis már korábban elkezdte vizsgálni, hogy igaz-e, miszerint Nagy-Britannia segített az Egyesült Államoknak ipari kémkedést folytatni Európában.

(MTI)

Ajánló:

Itt elolvashatja a kémbotrányról szóló cikket (hollandul)