Újvidéken másodszor kezdtek hozzá a péterváradi híd újjáépítéséhez

Mirko Marjanovics szerb kormányfő jelenlétében másodszor is hozzákezdtek Újvidéken a péterváradi Duna-híd újjáépítéshez.

A péterváradi híd egyike a három újvidéki Duna-hídnak, amelyek áldozatul estek az atlanti szövetség légicsapásainak. A folyóba omlott hídroncsok meggátolják, hogy teljes hosszában hajózható legyen a fontos európai szállítási útvonalnak számító Duna. Az Újvidéken szeptembertől üzemelő uszályhíd a roncsok tervezett kiemelése után is nehezíti majd a folyamatos hajózhatóságot, mert belgrádi lapok szerint az építmény csak nehézkesen nyitható ki.

A péterváradi híd újjáépítési munkálatait szerdán már másodszor kezdték meg. Az újvidéki városvezetés ugyanis, amely adományokra és nemzetközi segítségre számít a hídépítéshez, pontosan egy hónappal ezelőtt jelképesen megkezdte a munkálatokat. A helyi közművállalatok nekiláttak a part menti hídmaradványok, csövek eltávolításának, ám helyszíni beszámolók szerint e tevékenység már másnap abbamaradt.

A szerdai ünnepélyes megnyitó előtt, a párt közlése szerint, a rendőrség előállította a Nenad Csanak vezette ellenzéki Vajdasági Szociáldemokrata Liga mintegy húsz aktivistáját. A csoport előzőleg röplapokat osztogatott a városközpontban, amelyeken ellenzéki tüntetést hirdetett a megnyitó időpontjára a péterváradi hídnál.

(MTI)

Ajánló:

(A város múltja, jelene. Képekkel ilusztrálva.)