Madeleine Albright köszöni, de nem kíván cseh államfő lenni

Madeleine Albright, az Egyesült Államok cseh származású külügyminisztere szerdán este hivatalos nyilatkozatban cáfolta azokat a találgatásokat, amelyek szerint 2002-ben megpályázza Csehország államfői tisztét.

Madeleine Albright
- Nagyon hízelgő számomra, hogy komolyan mérlegelik "jelölésemet" a Cseh Köztársaság államfői tisztségére. Én azonban nem vagyok jelölt és nem is fogom jelöltetni magam erre a magas tisztségre. Úgy gondolom, hogy erre elegendő képzett cseh férfi és nő van - szögezte le Albright asszony abban a nyilatkozatában, amelyet szerdán este hozott nyilvánosságra a prágai közszolgálati televízió.

Másfél évvel ezelőtt Václav Havel jelenlegi cseh államfő volt az, aki első ízben nyilvánosan felvetette: el tudja képzelni, hogy utóda Albright asszony legyen. A jelenlegi amerikai külügyminiszter jelölését a cseh államfői posztra ezen a héten az amerikai Time magazin vetette fel ismét, és ez találgatások újabb hullámát indította el Csehországban.

A külügyminiszter asszony nyilatkozatában azonban egyértelműen leszögezte: - Életem végéig imádni fogom azt a helyet, ahol megszülettem. Ugyanakkor lojális állampolgára vagyok az Egyesült Államoknak.

A cseh származású amerikai külügyminiszter ismert prágai diplomata családból származik, s szüleivel együtt az 1948-as kommunista hatalomátvétel után választotta véglegesen új hazájául az Egyesült Államokat.

(MTI)

Korábban:

(2000. február 29.)