Panama megkapta a csatornát

A két állam közötti 1977-es szerződés értelmében december 31-én az USA átadta a Panama-csatorna ellenőrzését Panamának. A ceremóniára az előzetes tervekkel ellentétben nem éjfélkor került sor.

A Panama-csatorna területét 1903, Panama független állammá válása óta az USA ellenőrizte, s a stratégiai víziutat 1914-es megnyitása óta az Egyesült Államok védelmi minisztériuma működtette. Panamaiak ezrei ünnepelték pénteken - többek között az 1964-es, 23 áldozatot követelő tengerészgyalogos-sortűzre emlékezve - az ország területi egységének létrejöttét.

Az amerikai zászló levonására ünnepélyes keretek között, de a beígért időpontnál korábban és meglehetős sietséggel került sor, mivel az USA "el akarta kerülni, hogy kínos esemény történjen". A zászlólevonás ezért szinte közönség nélkül zajlott le. Jorge Ritter, Panama külügyminisztere szerint "érthetetlen, miért kellett az utolsó pillanatban változtatni a programon, mintha valami szégyenteljes dologról volna szó".

Az évente 14 ezer hajós forgalmat bonyolító csatorna - amelynek alapvető működése megnyitása óta változatlan - gond nélkül, immár panamai felügyelet alatt vette a Y2K-akadályt.

Ajánló:

Angol nyelven.