Milosevics: Montenegró kiválhat Jugoszláviából, Koszovó soha

A montenegrói népnek joga van a Jugoszlávián kívüli életet választani, Koszovó azonban nem szakítható el Jugoszláviától - hangoztatta Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök a Politika című napilapban pénteken megjelent terjedelmes interjújában. Az elnök szerint országában teljesen szabadon működhet a sajtó.

Milosevics a vezető kormánypárti lapban kijelentette: az albán szakadár törekvések a világ leghatalmasabb katonai szövetsége, a NATO szerepvállalásával sem érték el céljukat. A NATO-csapások miatti felelősség kérdése Milosevics szerint már ma is felmerül világszerte, de a "Nyugatnak még össze kell szednie a bátorságát, hogy szembenézzen bűnével". "A világon sokan remélik, hogy a gonosztevők felelni is fognak" - mondta. A felelősséggel együtt jár a légicsapások okozta károk megtérítése is.

Milosevics azzal vádolja a Nyugatot, hogy az egész világot meg akarja hódítani. "Jugoszláviának esze ágában sincs elszigetelődnie. Ehhez ellenségeink ragaszkodnak. Ezért tartják fenn velünk szemben a
szankciókat" - mondta. Belgrád reméli, hogy belátható időn belül csatlakozhat az orosz-fehérorosz szövetséghez. A szomszédos országokkal oly mértékben működik majd együtt, "amennyire azok készek" erre.

A jugoszláviai belpolitikát illetően Milosevics nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a két tagköztársaság, Szerbia és Montenegró
viszonyának rendezése végett megváltoztassák a szövetségi alkotmányt. "Amennyiben a montenegrói nép úgy látja, hogy jobb élete lenne Jugoszlávián kívül, joga van ilyen életet választani" - mondta.

Milosevic szerint országában minden tömegtájékoztatási eszköz teljesen szabadon tevékenykedhet, mert nem létezik állami sajtóellenőrzés. A médiumok egy részét azzal vádolta, hogy egyes nyugati kormányok politikai és pénzügyi ellenőrzése alatt állnak, és feladatuk a jugoszláviai helyzet bizonytalanná tétele.

(MTI)