Meghiúsult egy volt brit miniszter elleni összeesküvés

Jonathan Aitken volt kabinet minisztert új börtönbe szállították miután kiderült, fegyenctársai összeesküvést terveztek ellene. A terv szerint az ex- minisztert elkábították volna, és meztelenül lefényképezték volna egy másik rabbal.

A BBC információi szerint a rabtársak azt tervezték, hogy a miniszter homoszexuálitását bizonyító fényképeket eladják egy bulvárújságnak. A rabok terve azonban meghiúsult, mivel a börtön személyzete lehallgatta telefonjaikat, illetve a minisztert kedvelő fegyencek felhívták a személyzet figyelmét a készülő összeesküvésre. Aitken a maradék büntetését egy sokkal biztonságosabb börtönbe fogja letölteni. Az összeesküvőket szintén átszállítják egy másik fegyintézetbe, ahol jóval szigorúbban fogják őket őrizni.

Aitken akkor számolt be az esetről, amikor az ünnepek végeztével vissza kellett térnie a börtönbe. Az ünnepeket a családjával töltötte westminsteri otthonában. A politikus január 7-én szabadul 7 hónap után. A politikust eredetileg 18 hónapra ítélték, ám ebből csak hetet kell leülnie. A maradék időben úgynevezett "szobafogságban" lesz, ami azt jelenti, hogy két hónapig egy "elektronikus bilétát" kell hordania, illetve este 7 óra és reggel 7 között otthon kell tartózkodnia. A "bilétával" a hatóságok nyomon tudják követni, hogy Aitken merre jár.

Aitkent a The Guardian című újság ellen indított rágalmazási perben tett hamis tanúvallomása és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt ítélték el.

Ajánló:

angolul