Az oroszok szilveszterkor sem kímélték Csecsenföldet

Az orosz hadsereg a csecsenföldi hadjárat kezdete óta az egyik legsúlyosabb támadást intézte szombatra virradó éjjel Groznij ellen. Az orosz kormányfő egyidejűleg villámlátogatást tett a közeli Gudermeszben. Látogatása kapcsán katonai források arról beszélnek, hogy a hadműleteknek március 26-ig (az előrehozott elnökválasztások tervezett időpontjáig) be kell fejeződniük.

A tüzérség és a légierő együtt lőtte a csecsen fővárost. A környező hegyekben felállított ütegekből a légitámadások szüneteiben több száz aknát lőttek ki Groznijra, amely felett szombat reggel is sűrű füst gomolygott. Az AFP értesülése szerint a folytatódó grozniji összecsapásokban az éjjel csecsen oldalon mintegy ötven szakadár fegyveres esett el. A francia hírügynökség ugyanakkor úgy tudja, hogy a csecsen főváros ostromának kezdete óta orosz oldalon is naponta mintegy tíz katona esett el, és több tucat sebesült meg.

A nagyszabású támadással szinte egyidőben villámlátogatást tett a közeli Gudermeszben Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, aki Jelcin elnök pénteken bejelentett váratlan lemondása óta az ügyvezető államfői tisztséget is betölti. Az ostromló erőknél tett szemléjén kijelentette: a háború célja nem csupán az ország becsületének és méltóságának helyreállítása, "az alapvető cél Ozország feldarabolásának megállítása".

Putyin a délelőtti órákban elutazott a térségből. Útban Moszkva felé, a dagesztáni főváros, Mahacskala repülőterén újságíróknak azt mondta: a csecsenföldi "antiterrorista hadműveletek" befejezésére nem szabott meg konkrét határidőt, és nem kötötte azt a közelgő elnökválasztások időpontjához. Az ITAR- TASSZSZ hírügynökség szerint katonai források ezzel együtt arról beszélnek, hogy a csecsenföldi hadműveleteknek március 26-ig (azaz az előrehozott elnökválasztások tervezett időpontjáig) be kell fejeződniük. Politikai elemzők jelenleg Vlagyimir Putyint tartják az elnökválasztások legesélyesebb jelöltjének.

Az amerikai védelmi minisztérium még előző nap közölte, hogy az orosz hadsereg három Scud rakétát lőtt ki Csecsenföldre. Az indítást az a központ észlelte, amelyben amerikai és orosz szakértők együtt figyelték a dátumváltás okozta esetleges számítógépes hibákat a két ország hadászal. Az AP szerint az orosz fél a csecsen hadjáratban még nem vetett be ilyen kaliberű fegyverzetet.