Támadássorozatba kezdtek a csecsen lázadók

Vágólapra másolva!
Egy nap alatt 19 alkalommal támadtak orosz katonákra csecsen lázadók. Hat orosz katonát megöltek, tizenkettőt pedig megsebesítettek. Közben felrobbantotta magát egy rendőrtiszt, akit azzal gyanúsítottak, hogy részt vett a múlt havi nagyszabású ingusföldi terrortámadásokban.
Vágólapra másolva!

Hat orosz katonát megöltek, tizenkettőt pedig megsebesítettek csecsen lázadók azokban a támadásokban, amelyeket az elmúlt egy napban hajtottak végre a szövetségi erők ellen - közölte szombaton az oroszbarát csecsen kormányzat egyik tisztségviselője.

A név nélkül nyilatkozó tisztségviselő elmondta, hogy az elmúlt 24 órában a lázadók 19 alkalommal vettek tűz alá orosz állásokat, s a halálos áldozatok közül öt ezekben a támadásokban vesztette életét, heten pedig e támadásokban sebesültek meg.

Egy másik katona a csecsen főváros, Groznij legnagyobb mecsetjénél halt meg, ahol a lázadók két robbanószerkezetet léptettek működésbe. Az áldozat a helyi csecsen lakosságból toborzott szövetségi egység katonája volt. Ugyanennek az egységnek további három katonája megsebesült a robbanásban.

Szombaton a kelet-csecsenföldi Gudermesz városában holtan találtak meg egy néhány napja elrabolt, Moszkva-barát csecsen rendőrtisztet, testét lövések szaggatták széjjel - mondta el a tisztségviselő. Még péntek éjjel orosz katonák a köztársaság déli részében fekvő Vegyeno falunál harcba bocsátkoztak lázadók egy csoportjával, és elfogták egyiküket, a tűzharcban azonban megsebesült a szövetségi erők két katonája.

Végül a Csecsenfölddel szomszédos Ingusföldön kihallgatás közben kézigránáttal felrobbantotta magát egy rendőrtiszt, akit azzal gyanúsítottak, hogy részt vett a múlt havi nagyszabású ingusföldi terrortámadásokban. A robbanásban a gyanúsított mellett életét vesztette két vezető beosztású rendőrtiszt is - közölte Jahija Hadzsijev, az ingus rendőrség egyik szóvivője.

Az ingusföldi rendőrségi célpontok ellen június 21-22-én végrehajtott támadásokban kilencven ember vesztette életét, és több mint száz megsebesült. A terrorcselekmények ismét megerősítették azt a félelmet, hogy a csecsenföldi fegyveres lázadás átterjedhet Dél-Oroszország más térségeire is.