Korei mégis miniszterelnök marad

Vágólapra másolva!
Továbbra is palesztin miniszterelnök marad Ahmed Korei. A politikus kedden bejelentette, hogy elfogadja, hogy Jasszer Arafat palesztin elnök nem járult hozzá távozásához. Ugyanakkor a miniszterelnök komolyabb beleszólást követelt Arafattól a palesztin biztonsági erők irányításába. Korei három napja nyújtotta be lemondását a gázai, palesztinok között kirobbant összecsapások miatt.
Vágólapra másolva!

Továbbra is a palesztin hatóság miniszterelnöke marad Ahmed Korei. A politikus három napja jelentette be lemondását, a Gázában, palesztinok közt kirobbant harcok miatt. A politikus három napon keresztül Jasszer Arafat palesztin elnök írásos válaszát várta, aki úgy döntött, hogy továbbra is igényt tart Korei szolgálataira, és nem fogadja el lemondását.

"Ő a miniszterelnök, és ő is marad a miniszterelnök" - összegezte röviden Arafat keddi válaszát az elnök egyik tanácsadója a BBC Newsnak, miután Arafat találkozott Koreivel. A találkozón jelen lévők közül azonban többen azt állítják, hogy Korei csak rövid időre vállalta a palesztin miniszterelnökséget.

Ugyanakkor Korei csak olyan feltételekkel vállalta újra a miniszterelnökséget, ha kormánya valódi erővel rendelkezik majd. Korei különösen a biztonsági szervek fölötti hatékony irányításhoz ragaszkodott a tárgyalások során.

A biztonsági szervek hovatartozása hosszú ideje vita tárgyát képezi a palesztin hatóság vezetői között. Arafat ragaszkodik ahhoz, hogy ő maga irányítsa a palesztin biztonsági erőket. A vasárnapi gázai összecsapások, amelyek eredményeként Arafat kénytelen volt meghátrálni, pont azért törtek ki, mert az elnök unokatestvérét állította a biztonsági erők élére.

A biztonsági erők feletti irányítás kézben tartása nélkül a mindenkori palesztin kormány azonban nem rendelkezik megfelelő erővel, és tulajdonképpen tényleges erő nélküli adminisztratív szervvé mindősül vissza. A reformok követelői szerint Arafatnak és a "régi gárdának" át kellene engednie az irányítást a kormánynak, az idős vezető és köre azonban hallani sem akarnak erről.

Ugyanakkor a megakadt békefolyamatban közvetítő szerepet játszó USA és a nemzetközi közvélemény is a biztonsági erők irányításának átadását követeli Arafattól. "Arafatnak vennie kellene a fáradságot, hogy odafigyeljen minisztereire és a vezetés többi tagjára" - fogalmazta meg a nemzetközi közösség elvárásait Kofi Annan ENSZ-főtitkár.

Izrael 2005-ben tervezi a kivonulását a Gázai övezetből. Arafat addig akarja végleg megerősíteni saját és "régi gárda" pozícióit a palesztin palesztin vezetésen belül, hogy a reformisták számára ne lehessen kétséges, ki irányítja a területet, miután az izraeli hadsereg elhagyta a térséget.