Terrortámadás veszélyezteti az amerikai elnökválasztást

Vágólapra másolva!
Al-Kaida-támadástól tartanak az Egyesült Államokban. A feltételezések szerint bin Laden merényletre utasította terrorszervezetét: az elnökválasztást akarják megzavarni. A Demokrata Pártban többen kampányfogásnak vélik a kormányzati bejelentést. Közben az afgán hírszerzésnek sikerült telefonon beszélnie Omar mollával, ám a tálibok szellemi vezére lecsapta a kagylót, amikor kiderült, hogy nem harcostársa hívta.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot vezető Oszama bin Laden parancsba adta követőinek, hogy még az idén hajtsanak végre terrortámadást az Egyesült Államok ellen - írja a New York Times. Bin Laden, aki feltehetően Afganisztán és Pakisztán határvidékén rejtőzik, valószínűleg nem vállal aktív szerepet a merénylet tervezésében, mint ahogy azt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előkészítésében tette.

Bizonyítékok vannak ugyanakkor arra, hogy kapcsolatot tart követőivel búvóhelyéről, és felszólította őket: kövessenek el merényleteket az al-Kaida nevében. A tervezett támadások helyszíne és ideje egyelőre nem világos - írta az újság amerikai kormánykörökből származó értesülésekre hivatkozva.

Tom Ridge amerikai belbiztonsági miniszter csütörtökön hiteles információkra hivatkozva arra figyelmeztetett, hogy nagyszabású terrortámadást tervez az Egyesült Államokban az al-Kaida. A terrorszervezet Ridge szerint az őszi elnökválasztások demokratikus folyamatát akarja megzavarni. A miniszter úgy véli, a terrorhálózat a Demokrata Párt július végi bostoni vagy a Republikánus Párt augusztus végi jelöltállító kongresszusát szemelhette ki célpontul. A két pártkongresszust különleges biztonsági eseménynek nyilvánították.

A Demokrata Pártban ugyanakkor kételkednek Ridge bejelentésében, főképpen annak időzítése miatt. George Bush elnök választási kampányában ugyanis előkelő helyen szerepel a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem.

Felhívták Omar mollát

Lecsapta a kagylót

Rövid telefonkapcsolatot létesítettek az afgán hatóságok Omar mollával, a tálibok szellemi vezérével, az egyik közeli harcostársától elkobzott műholdas telefon segítségével. Omar molla régi harcostársát, Szahi Dad Mudzsahíd mollát kedden fogták el a dél-afganisztáni Kandahár közelében.

Mudzsahíd 1996 és 2001 között Omar molla személyi titkára volt, jelenleg pedig első katonai helyettese. Telefonjában több számot is találtak betáplálva, köztük Omar molláét is. Másnap aztán felhívták a mollát az afgán hírszerzés emberei. Amikor azonban Omar rájött, hogy nem Mudzsahíddal beszél, megszakította a vonalat, és a visszahívásokra már nem válaszolt.

Hónapok óta ez volt az első jele annak, hogy a tálibok szökésben lévő vezetője életben van. A titkosszolgálat kandahári parancsnoka szerint Omar molla, aki a tálib rendszer idején gyakorlatilag soha nem hagyta el Kandahárt, feltehetően az Afganisztánnal határos pakisztáni törzsi területen talált menedéket. A közben Kabulba szállított Mudzsahíd letartóztatásától azt várják az afgán hatóságok, hogy elvezethet további tálib vezetők, köztük akár Omar molla elfogásához is.