Ismét madárinfluenza Vietnamban

Vágólapra másolva!
Madárinfluenzás eseteket észleltek Vietnamban néhány hónappal azután, hogy a kór 16 halálos áldozatot követelt az indokínai országban. Ázsiában az év elején pusztított legsúlyosabban a madárinfluenza, akkor 100 millió baromfit kellett elpusztítani.
Vágólapra másolva!
Kína szerint sikerült megfékezni a madárinfluenzát/nagyvilag/20040316kina.htmlEgész országokat fertőzhet meg a madárinfluenza/tudomany/elet/20040227whoorszagos.html

Madárinfluenzás eseteket észleltek Vietnamban - közölték a helyi járványügyi hatóságok szerdán. A Mekong-folyó deltavidékén lévő Bac Lieu tartományban 5 ezer csirkét öltek le, hogy a beteg állatok ne terjesszék a járványt. Néhány példányt Ho Si Minh-városba küldtek laboratóriumi vizsgálatra. Az első leletek arra mutatnak, hogy a csirkék a madárinfluenza H5-ös vírusváltozatával fertőződtek.

Egyelőre vizsgálják annak a lehetőségét, hogy kifejlődhetett-e az ennél jóval veszélyesebb H5N1 vírustörzs, amely a legújabb kutatási eredmények szerint folyamatosan erősödik, mind gyorsabban képes alkalmazkodni a változó körülményekhez. Egyre inkább növekszik annak valószínűsége, hogy emlősöket - elsősorban egereket - és a következő lépésben embereket is megbetegíthet.

Ázsiában az év elején pusztított a madárinfluenza, akkor huszonnégyen haltak meg a járványban, és összesen 100 millió baromfit kellett megsemmisíteni.