Likvidálták az al-Kaida szaúdi vezetőjét

Vágólapra másolva!
A szaúdi biztonsági erők megölték az al-Kaida terrorhálózat "arab-félszigeti" vezetőjét - erősítette meg péntek éjjel egy rendőrségi forrás. Abdel-Aziz al-Mukrint és társait akkor ejtették csapdába, amikor az általuk meggyilkolt amerikai túsz holttestét próbálták eltüntetni.
Vágólapra másolva!

Abdul-Azíz al-Mukrint, az al-Kaida szaúdi osztagainak parancsnokát Rijádban ölték meg a szaúdi biztonsági erőkkel kitört összetűzés során - jelentette előzőleg biztonsági forrásokra hivatkozva az al-Arabíja dubaji székhelyű hírtelevízió. A terrorhálózat két másik tagját is megölték a biztonsági erők, egy harmadik pedig megsebesült, őt őrizetbe vették.

Abdel-Aziz al-Mukrint és társait akkor ölték meg, amikor megpróbáltak megszabadulni a meggyilkolt amerikai repülőmérnök, Paul Marshall Johnson holttestétől, akinek a lefejezését az al-Kaida vállalta magára pénteken. Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi trónörökös diplomáciai tanácsadója, Adel al-Dzsubeir röviddel korábban Washingtonban bejelentette, hogy Rijádban megtalálták Johnson holttestét.

Az amerikai mérnök meggyilkolását péntek este közölte az al-Kaida több internetes honlapon, amelyeken felvételeket is közzétettek a lefejezett holttestről. A mérnököt múlt szombaton rabolták el. A túszejtők kedden közölték, hogy 72 óra múlva kivégzik túszukat, nem engedik szabadon az al-Kaida Szaúd-Arábiában fogva tartott fegyvereseit.

George Bush amerikai elnök "barbároknak" nevezte Johnson kivégzőit. Dick Cheney alelnök is elítélte a gyilkosokat.

John Kerry demokrata párti elnökjelölt a gyilkosságot elítélve pénteken hangsúlyozta: a szaúdi kormánynak teljes egészében együtt kell működnie Washingtonnal a terroristák elleni hajtóvadászatban és az al-Kaida megsemmisítésében.

Jacques Chirac francia államfő péntek este Brüsszelben borzalmának adott hangot "a bestiális módszerek" miatt és együttérzését fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak.