Brüsszelt aggasztja az alacsony részvétel

Vágólapra másolva!
Aggasztónak tartja az Európai Bizottság, hogy az újonnan csatlakozott uniós tagországokban alacsony volt a részvétel az európai parlamenti választáson. Az EP-választást a legtöbb EU-tagállamnál érdektelenség kísérte: kevesebb, mint a választásra jogosultak fele ment el szavazni. A tíz új tagnál azonban az átlagos részvételi arány alig érte el a 30 százalékot.
Vágólapra másolva!

Aggasztónak nevezte a hétvégi európai parlamenti választásokon résztvevő szavazók arányát az Európai Bizottság szóvivője hétfőn. Probléma volt a szavazók részvételével a nemrégiben csatlakozott országokban, Ciprus és Málta, valamint két másik ország, Litvánia és Lettország kivételével, ahol a helyzetet még elfogadhatónak mondhatjuk - közölte Reijo Kemppinen szóvivő. A többi újonnan belépett országban a helyzet "aggasztó" és "különösképpen nem kielégítő" - tette hozzá. Ami az Európai Unió 15 régi tagállamát illeti, "a részvételi arány stabil maradt, sőt néhány országban még biztató is" - tette hozzá.

A 25 EU-tagnál kevesebb, mint a választásra jogosultak fele ment el szavazni. A legmagasabb Belgiumban és Luxemburgban volt a részvételi arány, ám ehhez az is hozzájárult, hogy egyrészt kötelező elmenni szavazni, ha a választók nem akarnak pénzbüntetést fizetni, másrészt mindkét országban aznap tartottak regionális választást is. Az európai választópolgárok alig 45 százaléka vett részt az EP-választáson. Ez a legalacsonyabb részvétel az EP-választások történetében. A Gallup számításai szerint a 15 régi európai uniós tagországban átlagosan 47,7 százalékos, a májusban csatlakozott tíz új tagállamban pedig 28,7 százalékos volt a részvétel.

Magyarországon 38 százalékos volt a részvételi arány az adatok több mint 99 százalékos feldolgozottsága mellett. A legtöbben (47,26 százalék) Budapesten, a legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (29,20 százalék) járultak az urnákhoz. A régiókat tekintve Közép-Magyarországon a legmagasabb, míg az Észak-Alföldön a legalacsonyabb a részvételi arány.

[origo]/MTI