Hamisítással gyanúsítanak egy osztrák EP-képviselőt

Vágólapra másolva!
Hamisítással gyanúsítják Brüsszelben Hans-Peter Martin osztrák európai parlamenti képviselőt, aki azzal vádolt meg a közelmúltban számtalan európai törvényhozót, hogy hamis aláírással vesz fel napidíjat az EU központjában olyan ülésekért, amelyeken nem is vett részt.
Vágólapra másolva!

Az egykoron az osztrák szociáldemokraták európai parlamenti választási listájának csúcsjelöltjeként Brüsszelbe küldött képviselő már jó ideje elhagyta pártját, és függetlenként dolgozik Brüsszelben. A mostani ausztriai választási kampányban pedig külön listán indul, s jó esélye van arra, hogy ismét EP-képviselővé válasszák.

Hans-Peter Martin azzal híresült el Brüsszelben, hogy meggyanúsította képviselőtársai egy részét: jogtalanul vesznek fel napidíjakat, mert nem is vesznek részt az üléseken, társaik írják alá a nevükben a jelenléti íveket, és manipulálnak az utazási költségtérítésekkel is.

Martin állítólagos leleplezéseit eddig minden brüsszeli szinten cáfolták, komolyabb következményei nem lettek az osztrák EP-képviselő fellépésének. Most azonban úgy tűnik, hogy "a birodalom visszavág": az Európai Parlament aláírás-hamisítással gyanúsítja Hans-Peter Martint - közölte az osztrák hírszolgálati irodával kedden az EP szociáldemokrata frakciójának egyik képviselője.

A gyanú alapját az képezi, hogy két brüsszeli jelenléti íven egymástól nagyon eltérő az osztrák képviselő aláírása, így erős a gyanú, hogy az egyik aláírás hamis, illetve nem a képviselőtől származik.

Az osztrák tömegtájékoztatás szerint 2001. október 9-én Hans-Peter Martin Koppenhágában tartott előadást, és repülőjegy-foglalása alapján 16.10 órakor érkezett vissza Brüsszelbe. Csakhogy az aláírása szerepel az ipari bizottság aznapi brüsszeli ülésének a résztvevői között is, miközben a jegyzőkönyv szerint a tanácskozás 16.15 órakor véget ért.

A meggyanúsított képviselő keddi bécsi nyilatkozatában kemény szavakkal utasította vissza a gyanúsítást, s közölte, könnyen tisztázhatja magát, mert az adott napon egy korábbi repülőgéppel érkezett vissza Brüsszelbe. A képviselő bejelentette azt is, hogy a június 13-i európai parlamenti választások után tisztázza magát, s úgy értékelte, a brüsszeli gyanúsítás nem más, mint kísérlet arra, hogy törvényen kívülinek bélyegezzék.