Ötszörös életfogytiglanit kapott a palesztin Marván Bargúti

Vágólapra másolva!
Ötszörös életfogytiglani és negyven év börtönbüntetésre ítélte többszörös gyilkosságért Marván Bargúti palesztin vezetőt vasárnap a tel-avivi kerületi bíróság. Az ítélettel, amely ellen kemény szavakkal léptek fel a palesztin vezetők, az izraeliek akaratlanul is mártírrá emelték a palesztin politikust.
Vágólapra másolva!

Bargútit május 20-án találta bűnösnek négy izraeli állampolgár és egy görög egyházi személyiség meggyilkolásában a bíróság, amely most kihirdetett ítéletében minden egyes megölt emberért életfogytiglani büntetést szabott ki rá. A 2002 áprilisában elfogott palesztin vezetőt eredetileg 26 rendbeli gyilkossággal vádolta az izraeli ügyész, de a bíróság 21 megölt ember esetében nem találta elégségesnek a vádlott ellen felhozott bizonyítékokat. További negyven év börtönt szabott ki a bíróság Bargútira gyilkosságban való bűnrészesség, gyilkossági kísérlet, terrorista szervezetben való részvétel miatt.

Marván Bargúti soha nem ismerte el, hogy a tel-avivi bíróság illetékes az ő ügyében tárgyalni. Emellett azt hangoztatta, hogy ő a 2000 szeptemberében kirobbant palesztin lázadás, az intifáda kezdete óta mindvégig az ártatlan emberi életek kioltása ellen emelt szót. Bargúti az eddigi legmagasabb rangú palesztin vezető, aki izraeli bíróság elé került. A most 44 éves férfi Jasszer Arafat után a második legnépszerűbb palesztin politikus, sokan őt tekintik a palesztin elnök utódjának.

A Palesztin Nemzeti Hatóság és Ahmed Korei palesztin kormányfő egyaránt közleményben utasította el az izraeli bíróság döntését, mondván, hogy annak nem volt joga ítélkezni a palesztin vezető felett.
Korei szerint az ítéletet érvénytelennek és meg nem történtnek kell tekinteni. Az izraeli bíróság a palesztin kormányfő szerint durván megsértette a nemzetközi jogot, valamint az összes izraeli-palesztin megállapodást, amelyek politikai sértetlenséget biztosítottak Bargútinak, a palesztin törvényhozás tagjának.

A Palesztin Nemzeti Hatóság közleménye hangsúlyozta: a testület minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a nemzetközi közösség előtt leleplezze az izraeli bírósági színjátékot, ami teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a palesztin nép törvényes jogait.

Marván Bargúti francia védőügyvédje, Gisele Halimi az ítéletet törvénytelennek, a pert politikainak minősítette. Közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy embertelen körülmények között tartják fogva a palesztin vezetőt, aki nem érintkezhet hozzátartozóival.

"Civilizált országhoz méltatlan módon, az emberi jogok tiszteletben tartását megsértve Bargútit egy egy méter negyven centiméter széles és egy méter nyolcvan centiméter hosszú cellában őrzik, amelyet naponta 45 percre hagyhat el" - írta. Az ügyvédnő úgy fogalmazott: a történelem azt bizonyítja, hogy sokan, akiket terroristának neveznek, később az ellenállás ünnepelt hősei lesznek.

Egy arab származású izraeli parlamenti képviselő az ítéletet úgy kommentálta: Nelson Mandela 27 évet töltött börtönben, mielőtt a Dél-afrikai Köztársaság államfője lett, Bargúti sokkal kevesebb ideig lesz börtönben, mielőtt palesztin elnök válik belőle.