Ismét megrohamozták a szaúdi túszejtők állásait

Vágólapra másolva!
Szaúdi rendőri egységek ismét megrohamozták azt az épületet, ahol a szombaton több külföldit legyilkoló túszejtők barrikádozták el magukat. A milicisták állítólag ötven túszt tartanak maguknál. Az épület környékén lövöldözés és robbanások zaja hallatszik. Az állítólag az al-Kaida egyik szervezetéhez tartozó támadók olajipari cégeknek és dolgozóiknak otthont adó épületeket rohantak le, és megöltek tíz embert, köztük öt külüföldit öltek meg.
Vágólapra másolva!

A szaúd-arábiai biztonsági erők a jelek szerint ismét megrohamozták szombaton este Hobar olajvárosban azt az épületet, amelyben iszlám terroristák túszaikkal együtt elbarikádozták magukat. Bár biztosat nem lehet tudni, állítólag mintegy ötven túsz van a kezeik között. A rendőrség szerint a hatemeletes épület felső szintjén sáncolták el magukat. A környék lövésektől és robbanásoktól visszhangzik.

Az országot irányító trónörökös, Abdallah herceg este nyilatkozatot adott ki, amely szerint a biztonsági erők leszámolnak a támadókkal és a hozzájuk hasonlókkal. "Addig üldözzük ezeket az elhajlókat, amíg ki nem irtjuk őket" - hangoztatta. A trónörökös közlése szerint a szélsőséges támadók tíz szaúdi és külföldi személyt öltek meg, amikor reggel megrohanták az olajipari központot.

A rendőri egységek délután egyszer már megrohamozták az épületet, azonban a jelek szerint nem jártak sikerrel. Az amerikai nagykövetség megerősítette, hogy az egyik halálos áldozat egy amerikai álampolgár volt, a brit diplomaták pedig jelenleg ellenőrzik azokat a híreket, melyek szerint egy britet is megöltek.

A terroristák több olajipari cégek által használt épületegyüttest támadtak meg. Szemtanúk szerint a négy, katonai viseletbe öltözött fegyveres férfi tüzet nyitott a nyugati olajtársaságok irodáinak otthont adó hobari olajközpont épületére, majd megrohantak több közeli irodaházat és a dolgozók szállásául szolgáló épületeket.

A támadás során az Oázis lakótömb két biztonsági őre is életét vesztette - közölte egy nyugati diplomata. Más források szerint mind az öt halálos áldozat külföldi állampolgár volt.

Az is bizonytalan, hogy a hány embert ejtettek túszul, és hogy ők milyen nemzetiségűek. A libanoni nagykövet szerint öt libanoni túszt szabadon engedtek , de többen továbbra is fogságban vannak.

A jelek szerint a fegyveresek egy jól eltervezett akciót hajtottak végre, amikor megrohanták az épületeket - írja a BBC. Egy iszlám honlapon megjelent állítólagos közleményében az al-Kaida vállalta magára a felelősséget a támadásért.

A szaúd-arábiai származású terroristavezér, Oszama bin Laden fegyveresei korábban azzal fenyegetőztek, hogy destabilizálják az Egyesült Államok szövetségesének számító szaúdi monarchiát - írja az MTI. Egy magas rangú nyugati illetékes Rijádban közölte: a támadás egyértelműen az olajipar ellen irányult.