A dán katonák Irakban maradnak

Vágólapra másolva!
Az iraki ideiglenes kormánynak "teljes szuverenitása" lesz - erről biztosította George Bush amerikai elnök pénteken Anders Fogh Rasmussen dán kormányfőt, akivel a Fehér Házban találkozott, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akivel telefonon beszélt a nap folyamán. A dán miniszterelnök kifejezetten azzal a szándékkal érkezett Washingtonba, hogy szorgalmazza az amerikai elnöknél: ruházzák fel az iraki ideiglenes kormányt tényleges hatalommal katonai ügyekben is, hogy rendelkezzen a teljes szuverenitás minden tartozékával.
Vágólapra másolva!
Tankot és vasúti kocsit is lopnak az iraki fémtolvajok/nagyvilag/20040528lopott.htmlJapán újságírókra támadtak Irakban/nagyvilag/20040528japan.htmlMegtámadták az iraki kormányzótanács egyik tagját/nagyvilag/20040527megtamadtak.html

A Fehér Ház szóvivője pénteken arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy az Egyesült Államok kész változtatni az iraki szuverenitás június 30-i átruházását jóváhagyó biztonsági tanácsi határozat tervezetén. Az európai országok azt szorgalmazzák, hogy a dokumentumban rögzítsék valamilyen formában a bagdadi kormány beleszólási jogát az amerikai erők iraki katonai műveleteibe.

Az iraki ideiglenes kormány és a többnemzetiségű erők viszonyát a

határozathoz csatolandó függelékben fogják szabályozni. Bush elnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy sikerült haladást elérni a határozattervezetről folyó konzultációkon.

Bush a hét elején Jacques Chirac francia elnökkel, pénteken pedig az orosz államfővel folytatott telefonbeszélgetést az iraki BT-határozatról, amelyet az Egyesült Államok hétfőn terjesztett be Nagy-Britanniával közösen a testület elé.

Chirac úgy ítélte meg, hogy a tervezet komoly kiigazításra szorul, Putyin elnök pedig azt mondta, hogy a határozat csak akkor működőképes, ha lehetővé teszi, hogy az iraki nép saját kezébe vegye sorsa irányítását, és biztosítja a valódi szuverenitás helyreállítását. A fehér házi szóvivő tájékoztatása szerint az amerikai és az orosz elnök fontosnak tartja együttműködésük folytatását az iraki határozattervezet ügyében.