Szexért adnak ételt a kongói ENSZ-katonák

Vágólapra másolva!
Az ENSZ-békefenntartók szexuális kizsákmányolásának áldozataivá válnak azok a tizenéves kongói lányok, akik az országban zajló harcok elől menekülnek a világszervezet táboraiba - állítja a The Independent. A brit lap úgy tudja, hogy az ENSZ rendfenntartói csak akkor adnak elegendő élelmet a 13-14 éves gyerekanyáknak, ha előtte velük töltik az éjszakát.
Vágólapra másolva!

Szexuális szolgáltatásokra kényszerítik a kongói ENSZ-csapatok a világszervezet buniai menekülttáborában élő lányokat - állítja a The Independent brit napilap. A Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló polgárháborúban a helyi milicisták rengeteg tizenéves lányt erőszakolnak meg. A 13-14 éves gyerekanyák a szexuális erőszak elől az ország északi részén található, közel 15 ezer embernek otthont adó ENSZ-táborba menekülnek, azonban ott sem várják őket jobb körülmények.

A brit lap úgy tudja, hogy az ENSZ békefenntartói csak akkor adnak elegendő ételt a táborlakó lányoknak, ha előtte velük töltik az éjszakát. A lap által megkérdezett táborlakók és segélymunkások szerint bevett gyakorlat, hogy naplemente után a lányok egész serege indul meg az ENSZ-katonák szállásai felé, hogy áruba bocsássa testét. Az ellenérték pedig - a The Independent által megkérdezett egyik táborlakó szerint - egy banán vagy egy darabka sütemény, amivel a lányok megetethetik csecsemőiket. A "kereskedelem" annak ellenére működik, hogy az ENSZ korábban zérótoleranciát hirdetett a munkatársai között felmerülő szexuális kizsákmányolással szemben.

A lányok ráadásul nem térhetnek haza szülőföldjükre. Nagyon nagy többségük ugyanis akarata ellenére, a milicisták erőszakának áldozatává válva esett teherbe. A társadalom azonban megbélyegzi azokat az asszonyokat, akiknek apa nélkül gyerekük születik. Ezért kénytelenek a táborokban maradni, ahol ki vannak szolgáltatva a katonáknak.

"Nehéz a táborban az olyan lányoknak, akiknek kis gyerekük van, de férjük nincs. Nehéz ételt szerezni" - mondta az egyik táborlakó lány, a 13 éves Faela. "Csak átmászunk a kerítésen, ha már besötétedett. Néha csak egyszer, néha többször egy éjszaka" - mesélte a táborokban uralkodó viszonyokról Faela.

A The Independent öt nap alatt 30 táborlakó lánnyal készített interjúkat. Közülük minden második mondta azt, hogy járt már az ENSZ-katonáknál. A tábort fenntartó Atlas nevű segélyszervezet egyik munkatársa is megerősítette, hogy tudnak a táborban folyó szexüzletről, de a szervezet munkatársai túlságosan tartottak a következményektől, ezért nem vettek részt benne. "Semmi nem állíthatja meg őket, mert a lányoknak ételre van szükségük. A legjobb szépen csendben maradni" - mondta.

Az ENSZ azt ígéri, kivizsgálja az ügyet és minden lehetséges szankciót bevet, hogy véget vessen a kizsákmányolásnak. A The Independent szerint azonban kétséges, hogy a vizsgálat eredményre vezet-e. Erre utal, hogy Dominique McAdams, az ENSZ-tábort vezető tiszt szerint előfordultak hasonló esetek, jelenleg azonban semmi jel nem utal arra, hogy a gyakorlat most is folytatódna.