Madridnak 369,7 millió euróba került az iraki kaland

Vágólapra másolva!
Mintegy 369,7 millió euróba került Spanyolországnak az előző kormány által támogatott, majd az új kormány által megszüntetett iraki szerepvállalás - közölte kedden José Bono Martinez spanyol védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A 369,7 millió eurós összköltségből 262 milliót költött a spanyol kormányzat szigorúan katonai kiadásokra, 83 milliót humanitárius célokra és 24 milliót tettek ki a 2003 októberében Madridban tartott nemzetközi humanitárius konferencia költségei.

A miniszter a képviselőház előtt kifejtette, hogy a katonai költségek magukban foglalják a térségben 2003 nyara óta szolgált 1430 fős kontingens végső hazaszállítását is. Az iraki szerepvállalás 13 spanyol állampolgár életét követelte, az elesettek között volt két haditudósító.

Az előző kormány által az Egyesült Államok erős sugallatára és a lakosság tiltakozása ellenére vállalt hadviseléstől remélt gazdasági haszonra kitérve José Bono Martinez elmondta, hogy Spanyolország 15 millió hordó nyersolaj megvásárlására formálhat jogot, amit az állam a Repsol YPF és a Cepsa spanyol nagyvállalatok részére szánt eladásra.

A védelmi miniszter említést tett továbbá egy másfél milliárd dolláros keretmegállapodásról, amelyet az állam a Union Fenosa SA amerikai energetikai cég leányvállalatával kötött, ám amelyből eddig "csak egy 20 millió dolláros, az iraki energetikai központok helyreállítását célzó projekt valósult meg".