Leváltják az iraki amerikai erők parancsnokát

Vágólapra másolva!
Leváltják az Irakban állomásozó koalíciós szárazföldi erők parancsnoki beosztásából Ricardo Sanchez tábornokot - közölte hétfőn Washingtonban a Pentagon egy magas rangú képviselője.
Vágólapra másolva!

Az illetékes szerint Sanchez távozásának semmi köze az iraki foglyokkal elkövetett visszaélésekhez. Az amerikai altábornagy tizenhárom hónapja szolgál Irakban, és mint minden katonát, egyszer őt is fel kell váltani. Jelenleg keresik az utódját. Megjegyezte, hogy a szárazföldi erők és a tengerészgyalogosok hadosztályparancsnokait már mind újakkal váltották fel azóta.

Sanchez nyomás alá került, amióta a vasárnapi The Washington Post arról adott hírt, hogy ő is jelen volt néhány esetben az Abu Graib-i foglyok kihallgatásánál és kínzásoknál, és tudott arról, hogy mi zajlik a börtön falai között. Az altábornagy cáfolta a lap értesülését.

Sanchez nemrég a szenátus katonai bizottsága előtt vállalta a felelősséget a botrányért, ugyanakkor azt állította, hogy csak utólag szerzett tudomást róla. Az ABC televízió értesülése szerint utódja George Casey tábornok, a szárazföldi erők vezérkari főnökének a helyettese lesz.