Bush kitart iraki céljai mellett

Vágólapra másolva!
George Bush elnök arról biztosította az amerikai és a nemzetközi közvéleményt, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel Irakban felszámolja az erőszakot, és addig marad az országban, amíg megteremtik a demokráciát. Az elnök bejelentette, lebontják a kínzásokról elhíresült Abu Graib börtönt, de nem szabott határidőt a 140 ezres amrikai haderő maradásának.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok kitart, legyőzi az ellenséget és megtartja a nehezen elnyert terepet a szabadság tartományában - jelentette ki az elnök hétfőn este (közép-európai idő szerint kedd hajnalban) a pennsylvaniai Carlisle-ban, a szárazföldi hadsereg vezérkari akadémiáján elmondott beszédében.

"Öt lépésből áll tervünk, amely segít megteremteni a demokráciát és a szabadságot Irakban: átadjuk a hatalmat egy szuverén iraki kormánynak; segítünk megteremteni a közbiztonságot; folytatjuk az iraki infrastruktúra újjáépítését; további támogatásra ösztökéljük a nemzetközi közvéleményt; és továbblépünk az általános választások felé, amely olyan vezetőket eredményez majd, akiket az iraki nép hatalmaz fel..."

Új iraki kormány 26 miniszterrel

Június 30-án a teljes szuverenitást átruházzák az átmeneti kormányra, a megszállás véget ér, John Negroponte kijelölt amerikai nagykövet átadja megbízólevelét az iraki ideiglenes elnöknek - mondta Bush, aki teljes támogatásáról biztosította az iraki átmeneti kormány összeállításán fáradozó Lahdar Brahimi ENSZ-megbízottat. A kormánynak 26 minisztere lesz, és a kormányfő mellett lesz egy ideiglenes elnök és két alelnök is. Júliustól nemzeti tanács is segíti a kormány munkáját.

Lebontják a hírhedt börtönt

Bush elnök bejelentette, hogy lebontják a Bagdad melletti Abu Graib börtönt, amely a bukott rezsim alatt a halál és a kínzás jelképe volt, majd néhány, hazájukra szégyent hozó amerikai katona gyalázatos magatartásának a szimbóluma lett. Az elnök hozzátette, hogy Abu Graibot az új iraki kormány jóváhagyásával rombolják le, és új börtönt építenek amerikai pénzen. (A félórás beszédet az elnök kétszer is elpróbálta, az Abu Graib nevet azonban, mely háromszor fordult elő a szövegben, mindannyiszor rosszul mondta.)

Bush nem jelentett be sem irányváltást, sem határidőt az amerikai csapatok kivonására. Közölte, hogy az Egyesült Államok fenntartja jelenlegi erőinek 138 ezer fős szintjét, ameddig arra szükség van, de további erősítést küld az országba, ha a parancsnokoknak úgy ítélik meg, hogy több katonára lesz szükség. Az amerikai katonák amerikai parancsnokság alatt működnek az ENSZ felhatalmazását bíró többnemzetiségű erő részeként.

A legújabb felmérések szerint az amerikaiak 61 százaléka helyteleníti az elnök iraki politikáját, míg azzal csak 34 százalék ért egyet.