Bush demokratikus rendszert sürget Kubában

Vágólapra másolva!
Demokratikus kubai rendszer megteremtését sürgette George Bush amerikai elnök csütörtökön abban az üzenetében, amelyet a szigetország Spanyolországtól való függetlenné válásának évfordulóján tettek közzé. "Az amerikai nép nevében jókívánságaimat küldöm a kubai népnek, amely a kubai köztársaság megszületésének évfordulóját ünnepli" - áll az elnöki közleményben.
Vágólapra másolva!

"A 11 millió kubai mellett állunk, akik Fidel Castro diktatúrája alatt szenvednek, jólétről és szabad jövőről álmodnak" - tette hozzá az elnök, aki nemrégiben a Kuba elleni embargó szigorításáról döntött. Bush elnök intézkedései értelmében a kubai származású amerikai állampolgárok a jövőben csak háromévente egyszer utazhatnak Kubába a mostani évenkénti egy utazás helyett, és közvetlen hozzátartozóikat leszámítva nem küldhetnek pénzt a szigetországba.

Amerikai képviselők egy csoportja csütörtökön törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek értelmében a kongresszus évente felülvizsgálná a szigetország elleni amerikai kereskedelmi embargót. A kétpárti javaslat a legfrissebb kísérlet az embargó enyhítésére. Bush elnök bírálói szerint ugyanis a június 1-én érvénybe lépő intézkedések eltántorítják a Floridában élő kubai származású szavazókat és a kubai kormány helyett az egyszerű kubaiakat sújtják.

Washington 2000-ben az élelmiszer-eladások engedélyezésével enyhített az 1960-ban bevezetett szankciókon. Azóta Kuba több mint 600 millió dollár értékben vásárolt amerikai mezőgazdasági termékeket.

Oroszország csütörtökön bírálta a Kuba elleni amerikai embargó szigorítását célzó intézkedéseket és felszólította az Egyesült Államokat az embargó beszüntetésére hangsúlyozva, hogy a céljukkal ellentétes hatást kiváltó intézkedések a hidegháború időszakára emlékeztetnek.

A kubai kormány az amerikai intézkedésekre az importcikkek árának emelésével válaszol. Hivatalos és üzleti források tájékoztatása szerint a jövő héten 10-15 százalékkal emelik a dollár elszámolású fogyasztói cikkek árát. Egy bolti vezetőknek szóló körlevél szerint az élelmiszerek, piperecikkek és háztartási eszközök legfeljebb 10 százalékkal, a ruhanemű 5-10 százalékkal, az import borok és szeszesitalok 20 százalékkal kerülnek többe, és várhatóan jelentősen nő a gázolaj ára is.