Bocsánatkérést várnak a Lulát bíráló újságírótól

Vágólapra másolva!
Ideiglenesen felfüggesztette a The New York Times tudósítójának kiutasítását Brazíliából csütörtökön a brazil legfelsőbb bíróság, míg a dél-amerikai ország kormánya ragaszkodik ahhoz, hogy az újságíró kérjen bocsánatot ha maradni akar állomáshelyén.
Vágólapra másolva!

A hét elején a brazil hatóságok azért nem hosszabbították meg Larry Rohter vízumát, mert az amerikai újságíró egyik jelentésében azt írta, hogy Luiz Inácio da Silva brazil elnök koros italozása miatt a brazilokat már az aggasztja, hogy elnökük egyáltalán képes-e az országot vezetni.

A brazil kormány már az írás megjelenésének napján, vasárnap közölte, hogy megteszi a megfelelő intézkedéseket "annak érdekében, hogy megvédjük az elnök és a brazil emberek becsületét külföldön". A vízummegvonás befagyasztása mindaddig érvényben marad míg, ki nem vizsgálják, hogy az intézkedés alkotmányjogilag megfelelő-e.

Az 1964 és 1985 közötti brazíliai diktatúrák korszaka után ez lenne az első eset, hogy egy külföldi újságírót távozásra köteleznek. Az intézkedés az Egyesült Államokban éles bírálatok kereszttűzébe került, mert a sajtószabadság megsértésére és az amerikai kormány ellen tett lépésként minősítik.

Egy magas rangú brazil kormánytanácsadó csütörtökön Brazíliában dolgozó külföldi újságírókkal beszélgetve visszautasította, hogy egyenlőségjelet tegyenek Lula reakciója és az olyan diktátorok viselkedése között, mint a kubai Fidel Castro vagy a zimbabwei Robert Mugabe. Lulát baloldali nézetei miatt a katonai rezsimek időszakában bebörtönözték.