Topmodell is indul észt EP-képviselőnek

Vágólapra másolva!
Carmen Kass, a 25 éves észt topmodell a divatlapok borítójáról a parlamenti széksorokba készül, ha honfitársai megszavazzák európai parlamenti képviselői mandátumát. Kasst Juhan Parts miniszterelnök - a Res Pubilca, az Észtországban hatalmon lévő, jobbközép párt tagja - választotta a 12 képviselőjelölt közé.
Vágólapra másolva!

A 12 képviselőjelölölt közül az észtek szavaznak majd arra a hat küldöttre, aki a kibővült unióban képviselheti az országot. "Ez olyan lehetőség volt, amit nem lehetett kihagyni" - közölte Carmen Kass topmodell a francia hírügynökség tudósítójának adott interjúban azzal kapcsolatban, hogy ő is közte van a 12 EP-jelöltnek.

A lány, akit 14 éves korában fedeztek föl, és azért hagyta el szülőhazáját, hogy világszerte a divat legnagyobb fellegvárainak kifutóin szerepelhessen, azt is elmondta: csak azért fogadta el a párt fölkérését, "mert a Res Publica komolyan veszi a fiatalokat". "Hisznek a fiatalokban, akár én. Más párt ajánlatát valószínűleg nem fogadtam volna el" - magyarázta Kass, aki a VHI/Vogue Model of the Year 2000 modellverseny győztese volt.

Észtországban - akár a "tízek" többi országában, amelyek május 1-jétől tagjai az uniónak - először szavaznak majd az európai parlamenti küldöttekre.

Ha megválasztják, Kass aktívan szeretne közreműködni a parlament munkájában, ezért ingázni fog Strasbourg és Brüsszel között, és megpróbálja összeegyeztetni a modellhivatást a képviselőséggel. "Ha a választók bizalmat szavaznak nekem, nincs más választásom, menni kell" - mondta, és hozzátette: "Eleinte bizonyára nehéz lesz. De a manökenvilágban töltött 11 év után kevés olyan dolog van, amit ne csináltam volna még, így hát nem kötelezem el magam túlzottan. Elsősorban a parlamenti munkának szentelném magam." Ha megválasztanák, elsősorban a kábítószer és a fiatalok munkanélkülisége ellen küzdene.

Az észtek nem fogadták túlzott lelkesedéssel Carmen Kass politikai ambícióit. "Észtországban nem tapasztaltam ugyanazt a megértést, mint külföldön, ahol az emberek felhívnak, támogatásukról biztosítanak és bátorítanak" - vallotta be. "Honfitársaim talán elfelejtettek egy kicsit, mert sokáig külföldön éltem, de én nem felejtettem el az országot, tudom, hol vannak a gyökereim" - vélte. "Ha nem szavaznak rám, az sem tragédia" - mondta a topmodell. "Az emberek szabadon választhatnak."