Rakéták is robbannak az ukrajnai tűzvészben

Vágólapra másolva!
Pénteken már Grad típusú rakéták is robbantak a csütörtök dél óta lángoló ukrajnai hadianyagraktárban, de félő, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákat is elér a tűz. A detonációk 30-60 percen belül követik egymást, a repeszek negyven kilométerre is elrepülnek. A kivezényelt kétezer tűzoltó a tűzfészek azonosításán dolgozik. Összesen több tízezer embert kellett kitelepíteni.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
30-60 percenként egy robbanás

Az égő dél-ukrajnai hadianyagraktárban pénteken Grad típusú rakéták is robbantak, és reális a veszélye annak, hogy az ott őrzött, nagyobb hatótávolságú, föld-levegő típusú Uragan és Szmercs rakéták is berobbannak. Ihor Bohdanov, a melitopoli közigazgatási hivatal vezetője szerint a Zaporizzsja megye Bohdanivka faluja közelében álló hadianyagraktár fele már felrobbant. A robbanások 30-60 másodpercenként követik egymást, és a helyszíntől negyven kilométernyire is elrepülnek a repeszek. A környékbeli településekről tízezer embert kellett kitelepíteni, több százan fedél nélkül maradtak.

Az ukrán főügyészség pénteken gondatlanság vádjával indított eljárást védelmi minisztériumi illetékesek ellen. A hatóság szerint: "A tűz egyes katonai vezetők gondatlanságának a következménye, akik nem tartották tiszteletben a főügyészségnek a hadianyagraktárak fenntartási szabályai megsértésére vonatkozó figyelmeztetéseit." A raktárban a lőszerek 60 százalékát a szabad ég alatt tárolták, olyan terepen, amelyet nem védtek gátak vagy védőfalak egy esetleges robbanás esetére.

Kétezer tűzoltó

Konsztyantin Hivrenko, a védelmi tárca szóvivője kizárta, hogy a tűz mögött terrorcselekmény állna. Jevhen Marcsuk védelmi miniszter szerint a katasztrófát "emberi tényező" okozta. "Erre minden alap megvan" - jelentette ki. A tűz okának kivizsgálására a védelmi tárca, a főügyészség és a biztonsági szolgálat szakembereinek részvételével különleges vizsgálóbizottságot hoztak létre. A tűz epicentrumát azonban a detonációk miatt egyelőre nem lehet megközelíteni.

Az oltásban kétezren vesznek részt, 230 járművel. Pénteken két Mi-8 helikopter felderítő repülését tervezik, hogy megállapítsák a tűz epicentrumának megközelítéséhez legkevésbé veszélyes útvonalat. A minisztérium helikoptereket is be akar vetni a tűz oltásához.

Nincs veszélyben az atomerőmű

Az ukrán atomerőműveket működtető Enerhoatom vállalat tájékoztatása szerint a robbanások nem veszélyeztetik a zaporizzsjai atomerőművet. Az atomerőmű valamennyi egysége rendes üzemmódban működik. Jelenleg öt reaktora van a hálózatra kapcsolva, az 1. számúban tervezett karbantartás folyik - áll az Enerhoatom közleményében. A vállalatnál elmondták, hogy az erőmű 74 kilométerre áll a raktártól, és a tűz körüli veszélyzóna sugara 10 kilométeres. A zaporizzsjai a legnagyobb európai atomerőmű.

A négy és fél ezer tonna vagonnak megfelelő hadianyagot tartalmazó, 275. számú raktárban csütörtök délben ütött ki a tűz egy robbanás következtében, amiben öt ember vesztette életét. Ukrajna 184 hasonló objektumot örökölt a Szovjetuniótól.