Bush nem kért bocsánatot

Vágólapra másolva!
Undorítónak nevezte az Irakban amerikai katonák által elkövetett kínzásokat egy arab hírtelevízióknak adott interjúban George Bush. Az Egyesült Államok elnöke arra kérte az arab nézőket, hogy értsék meg, az iraki foglyokat kínzó katonák nem az által aismert Amerikát képviselik. Ugyanakkor Bush elnök az interjú során nem kért bocsánatot az Abu Garib börtönben történtekért.
Vágólapra másolva!

Undorítónak nevezte a bagdadi Abu Garib börtönben amerikai katonák által elkövetett kínzásokat George Bush elnök. Bush az al-Hurra és az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevízióknak adott tízperces interjút, hogy helyre állítsa az Egyesült Állmaok iránti igencsak megtépázott szimpátiát az arab világban.

"Az embereknek meg kell érteniük, hogy ami abban a börtönben történt, nem azt az Amerikát képviseli, amelyet én ismerek" - jelentette ki az elnök. Bush megígérte, hogy megkeresik és szigorúan felelősségre vonják a felelősöket. Bush kijelentette: akkor látta először a kínzásokról készült felvételeket, amikor azokat műsorára tűzte a CBS amerikai hírtelevízió - írja a BBc News.

Ugyanakkor Bush visszautasította azt, hogy a kínzások kapcsán az Irakot megszálló amerikai csapatokat Szaddám Huszein rendszeréhez. "Egy diktátor nem válaszolna kérdésekre a kínzásokról" - jelentette ki az elnök. Ugyanakkor Bush elmondta, hogy Amerika nem állított fel dupla mércét, saját katonáitól is elvárja az emberi jogok betartását.

Az interjú során Bush elnök egyszer sem kért bocsánatot a kínzások áldozataitól.