Kegyetlenül kínozták az iraki foglyokat az amerikai katonák

Vágólapra másolva!
Válogatott kegyetlenkedésekkel alázták meg amerikai katonák a Szaddám-rezsim rettegett börtönében, az Abu Ghraibban iraki foglyaikat. Ráadásul még fényképeztették is magukat, amint éppen ráülnek az egyik rabra és ütlegelik, vagy arra kényszerítik a rabokat, hogy meztelenre vetkőzve emberi piramist alkossanak. A katonák azzal védekeznek: nem ismertették velük, mit tehetnek kihallgatások közben jogszerűen és mit nem. Azt is mondták: parancsra tették mindezt, civil szakértők irányították a kihallgatásokat, tőlük kaptak utasítást.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
A hírhedt börtön

Szaddám Huszein rezsimjének rettegett börtöne, az Abu Ghraib, ahol évtizedeken keresztül kínozták az embereket és rendszeresek voltak a kivégzések is, újabb kegyetlenkedések helyszíne lett az utóbbi hónapokban. Ezúttal azonban amerikai katonák és civil tanácsadóik kínoztak iraki foglyokat. A Guardian beszámolója szerint az amerikaiak megaláztak és szexuálisan zaklattak fogva tartott irakiakat. A hadsereg vizsgálata azután indult, hogy januárban egy katona jelentést tett feletteseinek arról, mi folyik a börtönben. Állításait fényképekkel is alátámasztotta.

A hadsereg vizsgálata során eddig hat katonát gyanúsított meg a fenti bűncselekményekkel. A kegyetlen őrök vesztét az okozta, hogy előszeretettel fényképeztették magukat miközben kínoztak vagy megaláztak másokat. Így előkerült egy olyan felvétel, amelyen az egyik őrmester, aki ellen eljárás indult, egy foglyon ül és a hivatalos megfogalamzás szerint "illetlenséget csinál vele". Más képek azt tanúsítják, hogy megverte a rabokat, vagy éppen több foglyot kényszerített arra, hogy egymást üssék. A tiszthelyettes ügyvédje szerint védence nem kapott megfelelő kiképzést, mielőtt rábízták volna a foglyokat. Nem biztosítottak neki lehetőséget arra, hogy tanulmányozza a Genfi Egyezményt, amely a hadifoglyok jogairól, bámásmódról rendelkezik. Ezért nem tudhatta, pontosan mit tehet meg és mit nem.

Forrás: EPA
Amerikai katonák és iraki foglyok

Emellett olyan felvételek is előkerültek más katonákról, amelyeken az látható, hogy az egyik rab fejére csuklyát húztak, testét dróttal kötözték össze. Más fotókon az látható, hogy egy kutyát uszítottak egy irakira, másokat pedig levetkőztettek és arra kényszerítettek, hogy egymásra feküdve emberi piramist alkossanak. Előfordult az is - a fényképek tanúsága szerint - hogy a raboknak szeretkezést kellett imitálniuk a katonák kedvéért.

A katonák azzal védekeznek, hogy a kegyetlen kihallgatásokra és a rabokat megalázó jelenetekre a börtönben dolgozó civil szakértők utasítása miatt került sor. Szerintük ugyanis - bár hivatalosan a katonák hallgatták ki a hadifoglyokat-, gyakorlatban azonban két amerikai cég, a Titan és a CACI nevű vállalat ott dolgozó szakembereinek utasítására tették, amit tettek.

Mindkét cég titkos információszerzéssel, lehallgatásokhoz szükséges felszerelések forgalmazásával foglalkozik, szakértőik hivatalosan tanácsadóként segítették az ügy kipattanásáig a hadsereget, hogy hatékonyabbak legyenek a kihallgatások, több információt szerezzenek és azokat hatékonyabban dolgozzák fel. A vallatásokat végző tiszthelyetteseknek nem volt ugyanis tapasztalatuk abban, hogyan lehet a szükséges információkat kiszedni a foglyokból. Több gyanúsított katona lényegében azt állította, utasították őket a civilek a megalázó, kegyetlen eljárásokra.

A jelenlegi eljárás során azonban a hadsereg nem vizsgálhatja a civilek felelősségét az ügyben, de valószínűleg hamarosan ellenük is nyomozni kezdenek. A vallomásokból kiderült ugyanis, hogy az egyik civil tanácsadó valószínűleg megerőszakolt egy iraki kamaszlányt.