Zapatero szerint Irak-határozat van kilátásban

Vágólapra másolva!
Németország és Spanyolország az ENSZ Biztonsági Tanácsában új - egyelőre körvonalazatlan - Irak-határozat kidolgozásában akar együttműködni - jelezte szerdán este a német fővárosban José Luis Rodríguez Zapatero, az új spanyol miniszterelnök, kinek első európai útja Berlinbe vezetett.
Vágólapra másolva!

Németország és Spanyolország jelenleg nem állandó tag a Biztonsági Tanácsban, s a határozat-tervezet kidolgozásában az állandó BT-tag Franciaország is részt vesz. Zapatero csütörtökön keresi fel a Párizsban Jacques Chirac francia elnököt.

Zapatero berlini látogatása az ismerkedést is szolgálta, miután a márciusi spanyol választásokkal jelentős fordulat következett be az európai és részben a világpolitikában. A madridi merényletek után lezajlott választásokon a szocialisták váltották fel a konzervatívokat, akik támogatták az iraki háborút, szemben a szocialistákkal. A szocialisták márciusi győzelmük után elrendelték az 1300 spanyol katona kivonását Irakból, a műveletnek május végén kell befejeződnie.

Németország és Franciaország ellenezte a háborút, s egyik ország sem vesz részt fizikailag az iraki helyzet csillapításában.

Zapatero Berlinben hangsúlyozta: a csapatkivonás nem jelenti azt, hogy Spanyolország politikailag is távol akarja magát tartani Iraktól. Madrid érdekelt egy német-francia-spanyol BT-kezdeményezésben, de az Egyesült Államokkal is akarnak tárgyalni. Spanyolország azt szeretné, hogy a zavaros iraki helyzet rendeződjön.

A madridi kormányváltás reményt nyújt arra is, hogy az európai alkotmány ügyében megszületik a kompromisszum. Decemberben a régi, Aznar vezette spanyol kormány és Lengyelország ellenállásán bukott meg, hogy német-francia elképzelések képezzék az európai alkotmány döntéshozatalai mechanizmusát.