Karanténban 600 pekingi a SARS miatt

Vágólapra másolva!
Több mint hatszáz embert helyeztek karanténba a kínai fővárosban a hatóságok, hogy megakadályozzák az atípusos tüdőgyulladás járványának tovaterjedését.
Vágólapra másolva!

A kínai hatóságok rendkívüli intézkedéseket hoztak a SARS-vírus terjedésének megakadályozására a május elsején kezdődő egyhetes ünnepségsorozat előtt, amikor várhatóan milliók utaznak majd országszerte.

Vu Csiang (Wu Jiang), a pekingi járványügyi intézet illetékes osztályának vezetője szerint azonban "nagyon csekély" az esélye annak, hogy a kínai fővárosban ismét válságos helyzetet idézne elő a SARS-fertőzés.

Az egészségügyi vesztegzár alá helyezett, esetleg fertőzött személyek száma ugyan növekedett az elmúlt időben, de még mindig töredéke annak a 30 ezernek, akiket a súlyos tavalyi járvány kitörésekor karanténba helyeztek.

A kelet- és délkelet-ázsiai országokban terjedő SARS-járvány nagy riadalmat keltett tavaly, és súlyos csapást mért a térség gazdaságára az idegenforgalom és az új befektetések visszaesése miatt. Tavaly világszerte 774 ember halt meg a súlyos légúti tünetekkel járó betegségben, közülük 349-cel Kína szárazföldi részén végzett a kór. Idén szintén elhunyt egy beteg.