Nehezen bír a sok sérülttel Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Tele vannak az észak-koreai kórházak a múlt heti vonatkataszrófa sérültjeivel. Az 1300 sérült közül ráadásul 300 súlyos állapotban lévő emberen eszköz- és gyógyszerhiány miatt nem tudnak segíteni. A katasztrófának már legalább 161 halálos áldozata van, de a halottak száma várhatóan tovább nő. Közben megérkezett az első kínai segélyszállítmány Rjongcsonba, ugyanakkor a dél-koreai segítséget nem engedik szárazföldön keresztül célba juttatni az északiak.
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedik a koreai vonatkatasztrófa halálos áldozatainak száma. A robbanásveszélyes anyagokat szállító vonat felrobbanása miatt eddig legalább 161 ember vesztette életét - közölte a Vöröskereszt helyi koordinátora. A halottak száma azonban még tovább emelkedhet, mert a rosszul felszerelt észak-koreai kórházak nem képesek megfelelően kezelni a körülbelül háromszáz súlyos, többnyire égési sérüléseket szenvedett sebesültet. Erről Svédország észak-koreai nagykövete számolt be.

A hatalmas csütörtöki robbanás a kínai határ közelében fekvő Rjongcson jelentős részét romba döntötte, többek között egy iskolát és számos lakóházat. Az áldozatok között több tucat iskolás gyermek is van.

A segélyszervezetek igyekeznek összehangolni a munkájukat, hogy enyhítsék a károkat, és érkezik a nemzetközi segítség is. Kína volt az első, amely jelentős anyagi segítséget ajánlott fel Észak-Koreának, 1,2 millió dollár értékű segélyszállítmány formájában, melyből 11 teherautónyi már vasárnap átlépte a határt. Dél-Korea 1 millió dollár, Japán pedig 100 ezer dollár értékű segítséget ígért, emellett a déliek orvoscsoportokat és egy kórházhajót is felajánlottak a sebesültek kezelésére.

Elutasított segély

A Észak-Korea ugyanakkor visszautasította, hogy a déli segélyt szárazföldön szállítsák a katasztrófa sújtotta északkeleti városba. Phenjan ugyansi nem akarja megnyitni a lezárt panmindzsoni határátkelőt. A segélyszállítmány eljuttatásának módjáról kedden tárgyalnak egymással a két állam segélyszervezeteinek képviselői.

Az első hivatalos északi vizsgálat szerint a katasztrófát gondatlanság okozta a műtrágyát és benzint szállító kocsik tolatásakor.