Nem követik a spanyol példát az iraki szövetségesek

Vágólapra másolva!
Bár az Irakot megszállás alatt tartó szövetséges országok közül többnél felvetődött, hogy a spanyolokhoz hasonlóan kivonják csapataikat Irakból, úgy tűnik, a szövetség egyelőre kitar. Spanyolországon kívül a távozás mellet döntött Honduras és Dominika is, ám mindketten a spanyol kontingens parancsnoksága alatt állnak. Az [origo] által megkeresett országok azt közölték, hogy csapataik, legalábbis az eredetileg kijelölt határidőig, biztosan Irakban maradnak, az Irakot megszálló koalíció egységesnek tűnik. Lengyelország pedig, amely ugyancsak felvetette a távozás lehetőségét, nem tervez a spanyolhoz hasonló gyors kivonulást.
Vágólapra másolva!

Az iraki koalíció tagjainak többsége - legalábbis az eredetileg kitűzött határidőig - nem hívja vissza csapatait, annak ellenére, hogy Spanyolország után Honduras és Dominika is kivonja csapatait Irakból. Utóbbi két állam iraki katonái azonban nagyban függnek a spanyol kontingenstől, mivel annak parancsnoksága alatt állnak.

Több állam már korábban jelezte, hogy kitart, és az [origo] által megkeresett országok védelmi minisztériumaiban is egybehangzóan azt közölték, nem terveznek a spanyolokhoz hasonló döntést. A fokozódó harcok, merényletek és túszejtések ellenére az ausztrálok, a japánok a koreaiak és a kazahok is úgy nyilatkoztak, hogy csapataik nem távoznak Irakból.

A holland védelmi minisztériumban sajtóosztályán az [origo]-nak elmondták, a holland csapatok az eredeti terveknek megfelelően június 30-ig maradnak Irakban. A kormány szeretné a küldetést négy hónappal meghosszabbíttatni, és a holland védelmi miniszter is emellett érvel, de a kezdeményezést még el kell fogadnia a parlamentnek. Döntés május közepén várható erről.

Hasonlóképp nem tervezi iraki csapatainak kivonását Csehország és Románia sem, akik Magyarországhoz hasonlóan nem tartoznak a jelentősebb erőt küldő koalíciós tagok közé. A cseh védelmi tárca az [origo] megkeresésére közölte, katonáik legalább 2004 decemberéig kint maradnak Irakban. A román védelmi minisztérium illetékese szerint a román nemzetvédelmi bizottság április 15-én megvizsgálta a román katonák iraki veszélyeztetettségének mértékét és ennek fényében is úgy döntöttek, hogy továbbra is ellátják az iraki szolgálatot.

Lengyelország, amely ugyancsak felvetette a távozás lehetőségét, nem tervez a spanyolokéhoz hasonló, gyors kivonulást, jóllehet céljai között szerepel, hogy a lengyel katonák számát fokozatosan csökkentsék. A lengyel kormány szerint az lenne a legjobb, ha a konfliktust politikai eszközökkel oldanák meg az ENSZ vezetésével.

Kivételt képez Thaiföld, amelynek parlamentje a héten vitatja meg a katonák hazahívásáról szóló határozatot. Taksin Sinavatra miniszterelnök bejelentése szerint, ha támadás éri a 451 fős, Kerbelában humanitárius feladatokat ellátó thaiföldi kontingenst, nem maradnak ott tovább. A thai katonák egyébként az iraki erőszak fellángolása óta nem mozdultak ki táborukból.