Jordániai rendőröket hallgattak ki a koszovói lövöldözés miatt

Vágólapra másolva!
Négy jordániai ENSZ-rendőrt gyanúsítanak egy koszovói börtönben szombaton történt véres leszámolással, amelyben életét vesztette három ENSZ-rendőr és tizenegyen megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Neradzs Szingh, a tartományi ENSZ-igazgatás (UNMIK) rendőrségének szóvivője közölte hétfőn, hogy az ENSZ-rendőrség kötelékében szolgálatot teljesítő négy jordániai rendőrtől megvonták a diplomáciai mentességet, s kihallgatták őket. A szóvivő szerint vádat emelnek ellenük, amennyiben bebizonyosodik bűnösségük.

Az észak-koszovói Kosovska Mitrovica börtönudvarában szombat este egy jordániai rendőr tüzet nyitott egy gépkocsikonvojra, amelyben jobbára amerikai ENSZ-rendőrök voltak, akik éppen távoztak a fegyházból. Lövöldözés tört ki, s a tízperces tűzharcban életét vesztette a támadó és két amerikai rendőrnő, illetve tizenegy biztonsági megsebesült. Mindannyian a közelmúltban érkeztek Koszovóba, és kiképzés végett jártak a mitrovicai börtönben.

Az egyik sebesültön agyműtétet hajtottak végre Macedóniában, állapota válságos. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy az incidenst egy Irak amerikai megszállása miatti vita váltotta ki, de ezeket az információkat hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg.

Koszovóban közel 3,5 ezer ENSZ-rendőr teljesít szolgálatot a világ közel harminc országából. A kontingensben 140 jordániai és 450 amerikai rendőr szolgál.