A körözöttek fivérét lőtték le boszniai szerb kommandósok

Vágólapra másolva!
A boszniai szerb hatóságok hétfőn őrizetbe vették azt a nyolc rendőrkommandóst, akik két feltételezett háborús bűnös után kutatva lelőtték a körözöttek fivérét. Az elitrendőröket azzal gyanúsítják, hogy indokolatlanul nagy erőt használtak a vasárnapi akcióban.
Vágólapra másolva!

A boszniai szerb rendőrség több éves tétlenség után vasárnap két feltételezett háborús bűnös, Milan és Sredoje Lukic nyomába eredt, akiket emberiesség elleni bűntettek elkövetésével, boszniai muzulmánok elűzésével és meggyilkolásával vádol a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). Állig felfegyverzett kommandósok a kelet-boszniai Visegrad városánál behatoltak a Lukic-család házába, a vádlottakat nem találták ott, de lelőtték a két körözött személy fivérét, Novica Lukicot. A rendőrség azt állítja, hogy Lukic szembeszegült a kommandósokkal, az áldozat felesége viszont határozottan cáfolja ezt.

A boszniai szerb kormány hétfőn mélységes sajnálatát fejezte ki a Lukic-családnak, követelte az eset haladéktalan kivizsgálását, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vádlottak elfogása nemzetközi kötelezettség. A tragikus kimenetelű akció kivizsgálását követelte Dragan Cavic köztársasági elnök is.

A boszniai szerb hatóságok eddig vajmi keveset tettek a Hágával való együttműködés terén, s a vasárnapi akció volt talán az eddigi legkomolyabb kísérlet erre. A boszniai háború lezárása, 1995 óta a boszniai szerb hatóságok egyetlen feltételezett háborús bűnöst sem fogtak el, míg a nemzetközi békefenntartó haderő, az SFOR 14 vádlottat adott ki Hágának.