Meciar elbukott a szlovák elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Vladimír Meciar korábbi miniszterelnök elvesztette a szombati szlovákiai elnökválasztást. A hivatalos eredmények szerint Szlovákia új államfője Ivan Gasparovic, Meciar egykori szövetségese lesz. Gasparovic közel 20 százalékkal több szavazatot kapott, mint Meciar.
Vágólapra másolva!

Ivan Gasparovic lett a szlovákiai elnökválasztás szombaton lezajlott második fordulójának győztese, miután a szavazatok 59,91 százalékát szerezte meg. Vladimír Meciar 40,09 százalékos eredményt ért el - derül ki az országos választási bizottság által vasárnap délelőtt közzétett eredményekből.

A 4 202 597 választójoggal rendelkezó szlovák polgár közül 1 801 960 ember ment el szavazni, ami 43,5 százalékos részvételt jelent. Az összesen 1 801 960 érvényes szavazat közül Gasparovic 1 079 592, míg Meciarra 722 368 voksot kapott.

A szlovákiai magyarok közül a várakozásoknak megfelelően kevesen mentek el választani, de akik elmentek, azok döntő többsége Ivan Gasparovicra szavazott. A hivatalos eredményeket még vasárnap délelőtt kihirdetik - jelentette az MTI.

Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, a szlovák parlament alelnöke a szombati elnökválasztás hivatalos eredményeinek kihirdetése után az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: "Gasparovic győzelmének hátterében a Vladimír Meciar visszatérésétől való félelem áll." "Azt hiszem, hogy a szlovákiai magyarok többsége nem ment el választani" - mondta Bugár, aki az időközben ismertté vált adatokra hivatkozva rámutatott: a részvételi arány azokban a járásokban volt a legalacsonyabb, ahol az MKP választói a legnagyobb tömböt alkotják.

Az első forduló után még Meciar tűnt esélyesebbenek, miután a szavazatok 33 százalékának megszerzésével az első helyen végzett. Igaz, szlovák elemzők már korábban emlékeztettek arra, hogy Gasparovicot segítheti, hogy a második fordulóban rá szavaznak majd más pártok támogatói is.

A kormánypártok az első fordulóban nem indítottak közös jelöltet, viszont egyikük támogatottja sem tudta legyőzni az 1998-as és 2002-es képviselőválasztáson is megbukott Meciart és a parlament egykori elnökét, Gasparovicot.

A kialakult helyzetért legtöbben a hónapok óta kisebbségben kormányzó Mikulás Dzurinda miniszterelnököt okolják, aki a szövetséges pártok számára elfogadhatatlan külügyminisztert, Eduard Kukant indította saját pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) színeiben.

Kukan azonban nem jutott be a második fordulóba, mert a kormánypárti szavazatok megoszlottak közte és egy másik kormánypárt, a kereszténydemokraták (KDH) önálló jelöltje, Frantisek Miklosko között. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) is Miklosko támogatását ajánlotta választóinak.