Semlegességének feladásával fenyeget az iraki síita vezető

Vágólapra másolva!
Az iraki síiták vallási vezetője azzal fenyegeti az Irakot megszállva tartó nemzetközi koalíciót, hogy feladja semlegességét, ha az amerikai hadsereg megostromolja Nedzsef városát. Nedzsefben sáncolták el magukat a koalíció elleni harcra szúlító síita vezet, Muktada asz-Szadr Mehdi-hadseregének egységei.
Vágólapra másolva!
Tiltott fegyvereket vetettek be az amerikaiak Irakban/nagyvilag/20040416tiltott.html

Egész Irak lángba borulhat, ha az amerikaiak megtámadják Nedzsefet, a síiták szent városát - figyelmeztette az amerikai illetékeseket Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh, az iraki síiták legfőbb vallási tekintélye.

Ebben az esetben ő maga is feladná eddig hirdetett semlegességét, és a nemzetközi koalíció ellen fordulna - tudatta amerikai tisztségviselőkkel. Minderről egy olyan iraki személyiség számolt be pénteken külföldi tudósítóknak, aki részt vesz az amerikai erők és a radikális síita milíciák közti közvetítésben. E közvetítők csoportja adta át a nagyajatolláh ilyen értelmű üzenetét az amerikai félnek.

A nemzetközi koalíció erőivel fegyveresen szembeforduló Muktada asz-Szadr radikális síita vezető félkatonai szervezetének, a Mahdi Hadseregének osztagai sáncolták el magukat a síita szent városban, Nedzsefben. Amerikai erők körülfogták a várost, és megtámadására készülnek, hogy elfogják vagy megöljék a radikális síita vezetőt, s megtörjék fegyveres erőit.

Szisztáni nagyajatolláh kilátásba helyezte, hogy ha az amerikai csapatok megtámadnák Nedzsefet, és ezzel általános felkelést robbantanának ki Irakban, a síiták legfőbb vallási testülete, a mardzsaíja és ő maga, e testület vezetője is felhagyna eddigi semlegességével, s a nép oldalára állna a koalícióval szemben, még ha nem osztja is Muktada asz-Szadr nézeteit.