Kormányengedéllyel mészárolják a fókákat Kanadában

Vágólapra másolva!
Kanadában az elmúlt fél évszázad legnagyobb fókavadászatát tartják hétfőn. A szervezett mészárlás a tervek szerint 36 óráig tart majd, mintegy 2500 halász és 150 halászhajó részvételével. A kanadai kormány az idei szezonban 300 ezer fóka kipusztítását engedélyezte, a következő három évben pedig összesen egymillió állatot lőhetnek le. A vadászat ellen hatalmas méretű nemzetközi tiltakozás kezdődött, eredménytelenül - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A fiatal fókakölykök vadászatát Kanada keleti partjainál 25 évvel ezelőtt tiltották be a nemzetközi közösség felháborodása miatt. Az állatokat elsősorban értékes bundájuk miatt irtották.

A nemzetközi állatvédő szervezetek egész mostanáig abban reménykedtek, hogy valamiképpen sikerül megakadályozni a hétfőre tervezett vadászatot, de a kanadai kormány hajthatatlan. A hivatalos vélemények szerint a vadászat egyrészt szükséges, másrészt pedig humánus.

Forrás: protectseals.org
Bunkósbot helyett puskákkal

Az Egyesült Államok 1972-ben betiltotta a fókabundából készített termékek importját, egy évtized múlva pedig az európai országok is hasonló törvényt vezettek be elsősorban a legfiatalabb - még fehérszőrű - kölyökfókák védelmében. Ennek eredményeképpen a kanadai kormány évi 15 ezer egyedben korlátozta a befogható fókák számát, amelyekből élelmiszert és kézműves tárgyakat készítettek. Az utóbbi időben azonban a szőrmebundák és egyéb termékek forgalmának újbóli növekedésével a vadászatra is egyre nagyobb igény van Kanadában.

Az elmúlt évben a kanadai kormány a vadászati kvóta növeléséről döntött és a következő három évben mintegy egymillió fóka kipusztítására adott engedélyt. Az észak-atlanti vizekben becslések szerint jelenleg 5,2 millió fóka él. Az ottawai kormány azért szigorított az előírásokon, így a korábbi bunkósbotos módszer helyett most - elvileg humánusabb megoldásként - lőfegyverrel végeznek az állatokkal. Az elpusztítandó állatok nagy száma miatt azonban óriási nemzetközi tiltakozás kezdődött a kanadai kormány tervei ellen.

A kanadai természetes erőforrások minisztere, John Efford szerint a tiltakozások nem megalapozottak, mivel a vadászat módszerei sokkal humánusabbak a korábbiaknál, ráadásul a megnövekedett fókapopuláció miatt szükség is van rá. A fókák számának robbanásszerű emelkedése miatt a régió kereskedelmi halállománya - elsősorban a tőkehalak száma - vészesen csökken. A haldokló fókákról készített filmfelvételek láttán ugyanakkor nehéz lesz meggyőzni a világ közvéleményét a vadászat szükségességéről - teszi hozzá a miniszter.

Az állatvédő szervezetek szerint a rosszul irányított halásztársaságok gazdálkodási hibáit egyszerűen a fókákra akarják fogni, és így legalizálni vadászatukat, ráadásul a kormány korlátozásait eddig sem vették figyelembe a halászok. A Humane Society nevű amerikai állatvédő szervezet tiltakozásul egész oldalas hirdetéseket jelentetett meg a legnagyobb amerikai napilapokban, amelyekben a kanadai utazások bojkottjára szólítja fel a lakosságot - írja a BBC News Online.