Hamis útleveleket adtak el iszlám szélsőségeseknek

Vágólapra másolva!
Több ezer illegális bevándorlónak, köztük iszlám szélsőségeseknek adott el egy csehországi bűnszövetkezet olyan hamis útleveleket, melyekkel a bővítés után akadálytalanul bejuthatnak az Unió többi tagországába, köztük a munkaerőpiacát azonnal megnyitó Nagy-Britanniába - írja a News of the World. A bukaresti és szófiai brit konzulátusok pedig szinte számolatlanul adják ki a későbbi körben csatlakozó országok állampolgárainak a tartózkodási vízumokat.
Vágólapra másolva!

Több ezer illegális bevándorlónak, köztük iszlám szélsőségeseknek adott el egy csehországi bűnszövetkezet olyan hamis útleveleket, melyekkel a bővítés után akadálytalanul bejuthatnak az Unió többi tagországába, köztük a munkaerőpiacát azonnal megnyitó Nagy-Britanniába - írja a News of the World. A lap szerint Prágában egy Ghani nevű koszovói irányítja a hamis útleveleket előállító és forgalmazó bandát.

Az újság magát muszlim aktivistának álcázó riportere múlt héten 500 euróért (körülbelül 125 ezer forintért) jutott egy óra alatt tökéletes, még a biztonsági hologrammot is tartalmazó cseh útlevélhez és jogosítványhoz. Az újságíró szerint a bűnszövetkezetnek mindenhol, a rendőrségen és az útlevélkiadó hivatalokban is megvannak a kapcsolatai. A banda egy kisebb összeget fizet a cseh "parasztoknak", akik soha nem utaznak külföldre, de hajlandóak a nevüket adni egy hiteles útlevélkérelemhez. A majdani tulajdonosnak csak egy fényképet kell produkálnia.

A banda állítólag már rengeteg útlevelet adott el többek között algériaiaknak, marokkóiaknak, albánoknak. Az okmányok mellé hasznos tanácsokat is adnak, hogy hogyan változtassanak külsejükön, hogy cseheknek nézzenek ki.

A News of the World, a The Sun és a The Times hónapok óta kampányol, hogy korlátozzák a csatlakozó országok állampolgárinak brit bevándorlását. Nemrég kiderült, hogy a bukaresti és a szófiai brit konzulátusok szinte számolatlanul adják ki a későbbi körben csatlakozó országok polgárainak a tartózkodási vízumokat és a brit bevándorlási hivatalok is futószalagon dolgozzák fel az ott beadott hasonló kérelmeket. A lapok szerint ez azért van, mert szeretnének "előre dolgozni".

A botrány miatt kellett lemondania Beverly Hughes brit bevándorlási államminiszternek. Nagy-Britannia az egyetlen nagy EU-tagország, amely a bővítés után azonnal megnyitja munkaerőpiacát az új tagországok polgárai előtt.